Αυτός θα είναι ο νέος βασικός μισθός – Τι αλλάζει, ποιους αφορά άμεσα και από πότε θα ισχύει

Αυτός θα είναι ο νέος βασικός μισθός – Τι αλλάζει, ποιους αφορά άμεσα και από πότε θα ισχύει

Έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται οι αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει παραδοθεί στο υπουργείο Εργασίας το τελικό πόρισμα με τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων που αφορούν στον κατώτατο μισθό.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες από τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων κάνουν λόγο για αυξήσεις που κυμαίνονται από 2% έως 10% επί του σημερινού κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ.

Δηλαδή από το νέο έτος, ο βασικός μισθός περίπου 200.000 εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με αυτόν, θα αυξηθεί από 15 έως 57,5 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Ιανουαρίου θα τεθεί επί τάπητος στο υπουργικό συµβούλιο η αύξηση του κατώτατου µισθού.

Η αύξηση του κατώτατου µισθού, που σήµερα είναι 586,08 ευρώ µεικτά για άγαµο, νεοπροσλαµβανόµενο, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, δεν αποκλείεται να «κλειδώσει», όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής» κοντά στην περιοχή των 50 ευρώ, γεγονός που σηµαίνει ποσοστιαία αύξηση κοντά στο 8% και εντός της περιοχής 6%- 10%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος, που θα ισχύει από τον ερχόµενο Φεβρουάριο για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, αναµένεται να διαµορφωθεί κοντά στην περιοχή των 630 ευρώ. Ο νέος, αυξηµένος κατώτατος µισθός θα ισχύει και για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι σήµερα εµπίπτουν στην περιοχή του υποκατώτατου των 510 ευρώ µεικτά. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι νέοι να έχουν τη µεγαλύτερη αύξηση από όλους τους µισθωτούς, καθώς θα οδηγηθούν κατευθείαν στον νέο αυξηµένο µισθό, καταγράφοντας βελτίωση των εισοδηµάτων τους άνω του 15%-20%.

Για να αντισταθμίσει το επιπλέον μισθολογικό κόστος που θα υποστούν οι εργοδότες που απασχολούν νέους με τον υπο-κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση τους επιτρέπει να πληρώνουν τις μισές ασφαλιστικές εισφορές για το 2019 και καθόλου εισφορές για το 2020, για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.

Από την αύξηση του κατώτατου θα επηρεαστούν και αποδοχές µισθωτών που εργάζονται µε µερική απασχόληση, εκτός και αν εµπίπτουν σε κλαδική σύµβαση που ορίζει υψηλότερους µισθούς.

Συνεπώς µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο η επικείµενη αύξηση του Ιανουαρίου αναµένεται να επηρεάσει άµεσα ή έµµεσα τουλάχιστον 400.000 µισθωτούς. Οι 200.000 εξ αυτών αµείβονται σήµερα µε µισθούς 500 έως 600 ευρώ, ενώ άλλοι 200.000 υπολογίζεται πως εργάζονται µε µερική απασχόληση και εισπράττουν µισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο ή εµπίπτει στην περιοχή του.

Η αύξηση του κατώτατου θα συµπαρασύρει επίσης το επίδοµα ανεργίας του ΟΑΕ∆, όπως και µια σειρά από άλλα επιδόµατα και βοηθήµατα του Οργανισµού, ενώ αναµένεται να συµπαρασύρει και τον µέσο µισθό, µε θετικό αντίκτυπο στη µείωση της µισθολογικής ανισότητας και στα ποσοστά φτώχειας. Ο κατώτατος µισθός λειτουργεί ως ελάχιστο «κατώφλι» για τις µηνιαίες αποδοχές των µισθωτών αλλά και τα ηµεροµίσθια των εργατών στον ιδιωτικό τοµέα. Υπενθυµίζεται πως επί του ποσού του µισθού υπολογίζονται ποσοστιαία τα «παγωµένα» επιδόµατα προϋπηρεσίας, όπως επίσης και το επίδοµα γάµου 10% λόγω υπαγωγής στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβασης Εργασίας.

Αχτσιόγλου: Αύξηση κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο

H υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» σημείωσε ότι η δέσμευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Επίσης, η υπουργός υπογράμμισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι «η έξοδος από τα μνημόνια να μετουσιωθεί άμεσα σε βελτίωση του εισοδήματος και της ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Είμαι βέβαιη ότι όσο περισσότερο θα ανταποκρινόμαστε στο χρέος αυτό, τόσο περισσότερο θα τονώνονται οι δεσμοί μας με την κοινωνία, πράγμα που θα αποτυπωθεί στις εκλογές», πρόσθεσε.