Αύξηση 20,2% είδε στον κύκλο εργασιών του το λιανικό εμπόριο τον Μάρτιο

Αύξηση 20,2% είδε στον κύκλο εργασιών του το λιανικό εμπόριο τον Μάρτιο
Κόσμος κάνει τα ψώνια του σε κατάστημα υποδημάτων, σε κεντρική αγορά της Αθήνας την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων λιανικής, τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021. Ανοίγουν τις πόρτες τους από σήμερα τα καταστήματα για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές, ύστερα από μήνες, με τη διαδικασία click away και click inside, ενώ κλειστό θα παραμείνει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι επισκέψεις των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα θα γίνονται μόνο με ραντεβού και με τη χρήση sms στον αριθμό 13032 για διάστημα τριών ωρών και μία φορά την ημέρα.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Δείκτης Όγκου αυξήθηκε με μικρότερο ρυθμό (+12,3%), καθώς οι τιμές των προϊόντων σημείωσαν μεγαλύτερη αύξηση.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τους Δείκτες Κύκλου Εργασιών και Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο τον Μάρτιο 2022. Σύμφωνα με στοιχεία προσωρινά και διορθωμένα ως προς τον αριθμό εργάσιμων ημερών τυπικού μήνα ίσης χρονικής διάρκειας, η εξέλιξή τους έχει ως εξής:

– Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 20,2% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022 αύξηση 5,6%.
– Ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 12,3% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022 αύξηση 2,3%. Ο Δείκτης Όγκου αυξήθηκε με μικρότερο ρυθμό λόγω της μεγαλύτερης ανόδου των τιμών που φαίνεται στην εξέλιξη του δείκτη κύκλου εργασιών.

– Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, κατά τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022 παρουσίασε αύξηση 2,7%.
– Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου, κατά τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 1,8%.

Η αύξηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών κατά 20,2% οφείλεται κυρίως στον δείκτη Ένδυσης – Υπόδησης +92% και στον δείκτη καυσίμων και λιπαντικών αυτοκιήτων κατά 45,5%.

Σε ότι αφορά τον Δείκτη Όγκου παρατηρείται αύξηση 92% στον δείκτη Ένδυσης – Υπόδησης, στα καύσιμα και λιπαντικά +45,5% και στα βιβλία-χαρτικά-λοιπά είδη +38,5%.