Αύξηση του αριθμού των επιβατών κρουαζιέρας το 2015

Αύξηση του αριθμού των επιβατών κρουαζιέρας το 2015
Photo:

Περισσότερους επιβάτες και βελτίωση των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας προβλέπουν οι έρευνες. 

«Ανάσα» αναμένεται να πάρει ο κλάδος των κρουαζιερόπλοινων μέχρι την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με έρευνα, περιμένουν αύξηση της τάξεως του 15% στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, δηλαδή περισσότεροι από 200.000 νέοι επιβάτες. Η αύξηση αυτή θα μεταβάλει των αριθμό από 2.1 εκατ. (φετινός αριθμός) στα 2.3 εκατ. επιβάτες.

Για τη φετινή χρονιά, ο αριθμός των επιβατών δεν αναμένεται να παρουσιάσει αυξομειώσεις και θα παραμείνει αμετάβλητος σε σχέση με τα περσινά νούμερα. Ο λόγος είναι η αλλαγή στον χάρτη των κρουαζιερών, αφού εξαιτίας της αρνητικής οικονομικής ευρωπαϊκής κατάστασης, οι περισσότερες εταιρείες κρουαζιέρας έχουν επικεντρώσει τα φετινά τους δρομολόγια προς τις ΗΠΑ και άλλους παραδοσιακούς προορισμούς και λιγότερο προς την Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Η βελτίωση, λοιπόν, της ευρωπαϊκής οικονομικής κατάστασης που αναμένεται θα οδηγήσει και στην επιστροφή των εταιρειών στην αγορά της Μεσογείου και της Ελλάδας ειδικότερα, βοηθούσης και της ανάκαμψης που καταγράφεται στην ελληνική οικονομία.

‘Όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα της Cruise Lines International Association (CLIA), το 2013, η ελληνική αγορά αναδείχθηκε τρίτη δημοφιλέστερη της Ευρώπης, πίσω μόνο από την Ιταλία και την Ισπανία.

«Το ζητούμενο είναι να επιμηκυνθούν τα δρομολόγια transit, δηλαδή τα κρουαζιερόπλοια που περνούν από την Ελλάδα να μη σταματούν μόνο σε 3-4 λιμάνια και προορισμούς, αλλά σε περισσότερα. Για παράδειγμα, αν ένα πλοίο πραγματοποιεί κρουαζιέρα μεγαλύτερης διάρκειας στην Ελλάδα, π.χ., μιας εβδομάδας και προσεγγίζει πολύ περισσότερα λιμάνια, θα αποφέρει σαφώς περισσότερα έσοδα για τις τοπικές κοινωνίες, απ’ ό,τι σήμερα, που η μέγιστη διάρκεια ενός ταξιδιού δεν ξεπερνά τις τέσσερις ημέρες», δήλωσε ο ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Louis Cruises στην «Καθημερινή».