Το άγχος στέλνει τους εργαζόμενους σπίτι τους

Το άγχος στέλνει τους εργαζόμενους σπίτι τους

Εκστρατεία για τη μείωση του άγχους στον χώρο εργασίας ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το άγχος φέρεται ότι ευθύνεται για περισσότερες από τις μισές ημέρες εργασίας που χάνονται, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης Λάσλο Άντορ, εγκαινιάζοντας μια εκστρατεία που έχει στόχο την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού με τον ίδιο τρόπο όπως οποιονδήποτε άλλον κίνδυνο στον χώρο εργασίας.

«Το άγχος είναι το δεύτερο πιο συχνά αναφερόμενο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εργασία», σημείωσε ο Άντορ.

«Οι εργαζόμενοι που υποφέρουν από άγχος δυσκολεύονται περισσότερο να συγκεντρωθούν, κάνουν περισσότερα λάθη και υφίστανται με μεγαλύτερη συχνότητα ατυχήματα στον χώρο εργασίας», πρόσθεσε.

Αυτό οδηγεί σε σωματικά προβλήματα, όπως η καρδιοπάθεια, αλλά έχει και έναν οικονομικό αντίκτυπο στις εταιρείες, καθώς αυξάνονται οι συχνές απουσίες από την εργασία και μειώνεται η παραγωγικότητα, πρόσθεσε.

Οι εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το στρες με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν «οποιονδήποτε άλλον κίνδυνο για την εργασιακή ασφάλεια και την υγεία», υπογράμμισε επίσης ο Επίτροπος.

Το άγχος που σχετίζεται με την εργασία αποτελεί ένα «οργανωτικό θέμα, κι όχι ένα προσωπικό», συμπλήρωσε η Κρίστα Σέντλατσεκ, η οποία είναι επικεφαλής της υπηρεσίας της ΕΕ που ηγείται της εκστρατείας για τη μείωση του άγχους στον χώρο εργασίας.

Πολλοί εργοδότες θεωρούν ότι είναι δυσκολότερο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό από τα «παραδοσιακά» ζητήματα υγείας και ασφάλειας, σημείωσε η ίδια.

Η εκστρατεία για έναν υγιή χώρο εργασίας θα διεξαχθεί για δύο χρόνια και θα ασχοληθεί με μεθόδους μείωσης του άγχους σε συνεργασία με εκατοντάδες οργανώσεις και συνδικάτα σε περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Μπορείτε να μειώσετε το στρες στη δουλειά;

Τα λιγότερο στρεσογόνα επαγγέλματα

Tα πιο στρεσογόνα επαγγέλματα