Αγίου Πνεύματος: Για ποιους θεωρείται αργία – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Αγίου Πνεύματος: Για ποιους θεωρείται αργία – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα
Διαβάτες προσπερνούν το συντριβάνι της πλατείας Συντάγματος, Αθήνα Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019. Η θερμοκρασία στην Αθήνα έφθασε σε πολύ υψηλά επίπεδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι ισχύει για δημόσιο, σχολεία και τράπεζες.

Παρόλο που η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, η απόφαση για λειτουργία ή μη των καταστημάτων εξαρτάται από τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πάντως, τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν κανονικά ή σε κάποιες περιπτώσεις με ειδικό ωράριο. Το ίδιο ισχύει για φαρμακεία και βενζινάδικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα

Κλειστά καταστήματα θα υπάρξουν μόνο σε περιοχές (Μακεδονία, Πάτρα, Θράκη) στις οποίες οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν ορίσει την ημέρα ως επίσημη αργία και για το λιανεμπόριο.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) να καλεί τις αρμόδιες αρχές να επιβλέψουν την τήρηση της νομιμότητας κατά τη διάρκεια της αργίας.

Στην ανακοίνωση του, ο ΕΣΘ υπενθυμίζει ότι η υποχρεωτική αργία των εμπορικών καταστημάτων την ημέρα του Αγίου Πνεύματος καθορίζεται σύμφωνα με την απόφαση Οικ. 380081(1068)/27-05-2022 του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2780/τ.Β/03-06-2022.

Επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, μέσα από ανακοίνωσή του, γνωστοποιεί πως τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά ανήμερα του Αγίου Πνεύματος 2024. Όπως αναφέρει «ενημερώνουμε ότι τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024, εορτή του Αγίου Πνεύματος θα είναι κλειστά. Η μη λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή έρχεται να καλύψει τις επιπλέον ώρες του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων. Επειδή η ανωτέρω απόφαση λαμβάνεται κατά παράδοση κάθε χρόνο, παρακαλούμε να γίνει σεβαστή από το σύνολο της τοπικής αγοράς».

Αντίστοιχα, κλειστά θα είναι τα καταστήματα και στη Θράκη και, συγκεκριμένα σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, καθώς και στην Ανατολική Μακεδονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ισχύει για δημόσιο, σχολεία, τράπεζες

Εν αντιθέσει με όσα ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, αργία είναι σε κάθε περίπτωση για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ κλειστά μένουν επίσης τα σχολεία και οι τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: