Αγνή Μαριακάκη στο Network: Για να είμαστε πραγματικά δημιουργικοί πρέπει να κρύψουμε τον “μεγεθυντή φόβου” μας

Αγνή Μαριακάκη στο Network: Για να είμαστε πραγματικά δημιουργικοί πρέπει να κρύψουμε τον “μεγεθυντή φόβου” μας
Η γνωστή ψυχολόγος μίλησε αποκλειστικά στα μέλη του Fortune Greece Network για τις φοβίες του σήμερα και τις μεθόδους που θα τις αποβάλλουμε από μέσα μας.

Τους τρόπους με τους οποίους θα καταφέρουμε να βγάλουμε από μέσα μας την αρνητική επιρροή της σημερινής πραγματικότητας, ούτως ώστε να καταφέρουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε έναν νέο δρόμο προς την ευημερία και την ευτυχία, περιέγραψε αποκλειστικά για τα μέλη του Fortune Greece Network η Αγνή Μαριακάκη, στη συζήτησή της με την Desy Karapchanska, Operations & Community Manager του Network.

Η εξειδικευμένη ψυχολόγος και κοινωνική ερευνήτρια, με πλούσια εμπειρία στον επιχειρηματικό τομέα σε διεθνές επίπεδο, διακρίνει δύο τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος από εμάς να αντιδράσει στον καταιγισμό των αρνητικών ειδήσεων που λαμβάνουμε πλέον καθημερινά. Ο ένας τρόπος, όπως λέει, είναι να τα βάλει με την πραγματικότητα. «Γιατί να συμβαίνουν όλα αυτά; Ποιοι τα υποκινούν; Κάποιοι μας έχουν στοχοποιήσει, Φτωχοποιούμεθα. Τις ακούω αυτές τις συζητήσεις κάθε μέρα και είναι μία επιλογή αυτή. Είναι μια επιλογή που φορτώνει το συναίσθημα που ήδη είναι ζορισμένο και είναι μία επιλογή η οποία ενεργοποιεί τις παρωπίδες μας». Ο δεύτερος τρόπος είναι για την ίδια, να σταματήσουμε να ορίζουμε την ποιότητα της ζωής μας από το πόσα χρήματα έχουμε κάθε μέρα στο πορτοφόλι μας και να αναθεωρήσουμε πλήρως την άποψή μας για τις υλιστικές δεσμεύσεις που νομίζαμε ότι μας έκαναν ευτυχισμένους. «Μέχρι τώρα ορίζαμε την ποιότητα ζωής, την ταυτίζαμε, με την αγοραστική μας δύναμη. Θεωρώ ότι είναι νομοτελειακό να επαναπροσδιορίσουμε το τι είναι ποιότητα ζωής».

Για την Αγνή Μαριακάκη, η επανεκκίνηση της ζωής μας ξεκινά από το τι θέση παίρνουμε απέναντι στις προκλήσεις που μας φέρνει. «Ο άνθρωπος βρίσκει τον καλύτερο εαυτό του, εξελίσσει τον εαυτό του και δημιουργεί τις υπέρτατες λύσεις του όταν ζορίζεται», σημειώνει. «Όταν ζοριζόμαστε πάρα πολύ, κινούνται οι τεκτονικές πλάκες στο βάθος μας και αναδύονται οι δυνατότητες μας, αναδύονται δυνάμεις, εσωτερικά εφόδια και πόροι που δεν είχαμε καν υπόψη μας, που δεν ξέραμε ότι έχουμε. Άρα το πρώτο βήμα στο restart αυτό μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες είναι η συμφιλίωση με το γεγονός ότι μπορώ να γκρινιάζω όσο θέλω, αλλά η γκρίνια μου δεν θα κάνει καμία διαφορά σε τίποτα, μα σε τίποτα».

Δείτε τα highlights από την παρουσία της Αγνής Μαριακάκη στο Fortune Greece Network:

*Για να δείτε όλη την παρουσίαση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!

Το ρίσκο για την αποτυχία φέρνει επιτυχίες

Αναφερόμενοι στο πόση ανοχή δείχνουμε στην αποτυχία, η Αγνή Μαριακάκη τόνισε ότι μόνο μέσω αυτής βρίσκουμε τον δρόμο για πραγματική καινοτομία. «Θεωρώ ότι η καινοτομία έχει απόλυτη σχέση με το πώς συνδεόμαστε με το ρίσκο και τη σχέση μας με την αποτυχία. Αυτά τα δύο, κατά τη γνώμη μου, είναι τα κίνητρα και τα εμπόδια μαζί. Δηλαδή ο άνθρωπος που πορώνεται με την αποτυχία αντί να απογοητεύεται, είναι ο άνθρωπος που θα καινοτομήσει», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Βλέποντας στο μέλλον, δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί πως η καταιγιστική εξέλιξη της τεχνολογίας θα αλλάξει τα πάντα σε ό,τι έχει να κάνει με το επιχειρείν. Υπάρχει όμως και ένας φόβος, όπως η ίδια σημειώνει. «Καθώς θα ψηφιοποιείται όλο και περισσότερο η επιχειρηματικότητα αναζητώντας την αποτελεσματικότητά της, πιστεύω ότι αναγκαστικά ο κόσμος ίσως να χωριστεί στα δύο. Θα είναι αυτοί που μπορούν και συμπλέουν με την δραματική κλιμάκωση της τεχνολογούμενης επιχειρηματικότητας και θα υπάρχουν και οι πολλοί που θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να συμπορευτούν με τον καινούργιο κόσμο της επιχειρηματικότητας και που θα μείνουν έξω».

Να μην μεγεθύνουμε τους φόβους μας

Καταλήγοντας, η Αγνή Μαριακάκη επιχειρηματολόγησε με βάση την ανθρώπινη φυσιολογία και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε νευρολογικά μπροστά στον φόβο και την απειλή. «Είμαστε σχεδιασμένοι να εξελισσόμαστε και να αναπτύσσουμε υπέροχα αντανακλαστικά απέναντι στο φόβο», σημείωσε. «Πώς το πετυχαίνουμε αυτό; Με το να αναστοχαζόμαστε οτιδήποτε μας απειλεί. Δικαίως μας φοβίζει αυτή η εποχή. Όταν όμως αυτά που συμβαίνουν μπαίνουν στον “μεγεθυντή φόβου”, κολλάμε σε οτιδήποτε μας προκαλεί φόβο, ανησυχία, αγωνία, άγχος, κολλάμε και τότε παύουμε να είμαστε δημιουργικοί για τον εαυτό μας».

*Δείτε τα ετήσια προνόμια και το κόστος συμμετοχής στην πλατφόρμα για το 2022