Αγορά ομολόγων: Ο δανεισμός των εταιρειών στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας

Αγορά ομολόγων: Ο δανεισμός των εταιρειών στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε επίπεδα ρεκόρ οι πωλήσεις εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ, εν αναμονή των αποφάσεων για επιτόκια.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας κινείται ο δανεισμός των εταιρειών στις ΗΠΑ, εν μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού που προκύπτει από τα υψηλότερα επιτόκια της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, μεγάλες εταιρείες με κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση εξέδωσαν ομόλογα με ρυθμό ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, παρά την άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που έστειλε το κόστος δανεισμού σε υψηλό περίπου 15 ετών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, 19 εταιρείες πούλησαν την Τρίτη 47 δόσεις ομολόγων στην αμερικανική αγορά επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με την PitchBook, αριθμός ρεκόρ από τότε που η εταιρεία δεδομένων άρχισε να καταγράφει τα σχετικά στοιχεία το 2012. Η Duke Energy, η Southern Co. και η Philip Morris International ήταν μεταξύ των δανειοληπτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πωλήσεις ομολόγων της Τρίτης ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 38 δισ. δολάρια. Ήταν η καλύτερη ημέρα πωλήσεων από τον Απρίλιο του 2020, όταν η Fed είχε μειώσει τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν, εν μέσω της κρίσης με την πανδημία του κορονοϊού.

Οι επιχειρήσεις με υψηλό αξιόχρεο πλήρωσαν κατά μέσο όρο 5,7% για να δανειστούν αυτή την εβδομάδα, ένα επίπεδο που πολλοί δεν έχουν πληρώσει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008.

Οι εταιρείες την Τετάρτη πούλησαν άλλα 10 ομόλογα συνολικής αξίας 13,5 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει η WSJ, η εβδομάδα μετά την Ημέρα της Εργασίας (Labor Day) στις ΗΠΑ είναι συνήθως από τις πιο έντονες εβδομάδες στα «παράθυρα» δανεισμού, όταν η Wall Street επιστρέφει από τις καλοκαιρινές διακοπές. Φέτος, οι επίδοξοι δανειολήπτες είχαν να αντιμετωπίσουν την ταχεία άνοδο των αποδόσεων του αμερικανικού Δημοσίου, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να διαμορφώνεται σχεδόν στο 4,3% την Πέμπτη, από περίπου 3,95% στα τέλη Ιουλίου.

Αναμονή για την Fed

Το αυξημένο ενδιαφέρον στα κρατικά ομόλογα έρχεται ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) στις 20 Σεπτεμβρίου, απ’ όπου αναμένονται ενδείξεις για το εάν η τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων -για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ– το επόμενο χρονικό διάστημα ή για το εάν σκοπεύει να «παγώσει» το εύρος των επιτοκίων της στα τρέχοντα επίπεδα.

Οι αναλυτές δίνουν 93% πιθανότητες για διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα μέσα στον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group. Οι αντίστοιχες πιθανότητες υποχωρούν στο 58,3% για τη συνεδρίαση της FOMC τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: wall street journal