Αγορά: Προσδοκίες για τζίρο ενόψει Δώρων και επιδομάτων

Αγορά: Προσδοκίες για τζίρο ενόψει Δώρων και επιδομάτων
Την Τετάρτη το "καλάθι των Χριστουγέννων". Την ερχόμενη εβδομάδα οι πληρωμές

Στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα η αγορά προσβλέπει στην καταβολή Δώρων και επιδομάτων για να “ζεσταθεί” ενώ προετοιμάζει το κλίμα τις προσεχείς ημέρες η ενεργοποίηση του θεσμού του “καλαθιού των Χριστουγέννων” και έπεται το “καλάθι του Αι Βασίλη”.

Ειδικότερα, την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου κάνει πρεμιέρα το “καλάθι των Χριστουγέννων” στα σούπερ μάρκετ και θα είναι σε ισχύ μέχρι 3 Ιανουαρίου 2024 προσφέροντας επιπλέον του καλαθιού του νοικοκυριού έξι είδη για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: γαλοπούλα, αρνί, κατσίκι, βασιλόπιτα (τσουρέκι), σοκολάτα και τσουρέκι. Για το “καλάθι του Αι Βασίλη” που αφορά στα παιχνιδάδικα έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα προϊόντα με “Μόνιμη Μείωση Τιμής“, από 5%, όπου έχουν ενταχθεί περίπου 1.300 προϊόντα από 100 εταιρείες, καθώς και τα άλλα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα και τα είδη νοικοκυριού αναμένεται να στηρίξουν τους Έλληνες καταναλωτές ενόψει των εξόδων για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Στην υπόλοιπη αγορά πάντως οι επιχειρήσεις προσβλέπουν στις δαπάνες της τελευταίας στιγμής για τα δώρα των γιορτών. Σημειώνεται ότι το εορταστικό ωράριο αρχίζει 12 Δεκεμβρίου ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά στις 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου.

Εντωμεταξύ, ο κύκλος πληρωμών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ανοίγει την επόμενη εβδομάδα. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι στις 21 Δεκεμβρίου καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή για περίπου 2,5 εκατ. εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν επίσης την ερχόμενη εβδομάδα ενώ θα δουν νωρίτερα τις αυξήσεις του 2024 στους λογαριασμούς τους αφού οι συντάξεις του Ιανουαρίου που καταβάλλονται τον Δεκέμβριο στους περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχους θα είναι προσαυξημένες κατά 3%, με βάση την αύξηση που προβλέφθηκε για το επόμενο έτος. Ωστόσο μόνο για περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους το ποσό θα είναι διαθέσιμο στους λογαριασμούς μισθοδοσίας. Οι υπόλοιποι, λόγω προσωπικής διαφοράς δεν θα δουν κάποια διαφορά στην τσέπη τους.

Παρόλαυτά θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς 100 ευρώ, 150 ευρώ ή 200 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της προσωπικής διαφοράς που έχουν, από άνω των 10 ευρώ μέχρι 1.600 ευρώ. Είναι περίπου 750.000 οι συνταξιούχοι που θα δουν την αύξηση αλλά δεν θα αποτυπωθεί στο λογαριασμό τους. Αναφορικά με το επίδομα προσωπικής διαφοράς το υψηλότερο ποσό, ήτοι 200 ευρώ, θα λάβουν συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μέχρι 700 ευρώ. Για διαφορά μέχρι 1.100 ευρώ το επίδομα ορίζεται σε 150 ευρώ και για διαφορά μέχρι 1.600 ευρώ αντιστοιχεί επίδομα 100 ευρώ. Επιπλέον, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 150 ευρώ δικαιούνται οι συνταξιούχοι με σύνταξη κάτω από 700 ευρώ μικτά.

Εντωμεταξύ, στις πληρωμές εντάσσεται και το Youth Pass, καθώς πιστώθηκαν τα χρήματα (150 ευρώ) στους 140.000 δικαιούχους που αιτήθηκαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Δόθηκε επίσης παράταση για τους νέους 18 και 19 ετών που θέλουν να συμμετέχουν και δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση εντός προθεσμίας. Η νέα προθεσμία ορίστηκε μέχρι αύριο 12 Δεκεμβρίου και όσοι ενταχθούν θα πληρωθούν μέχρι 21 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: