Αγοράζεις σπίτι από 1.000 δολάρια στο Ντιτρόιτ

Αγοράζεις σπίτι από 1.000 δολάρια στο Ντιτρόιτ

Το Ντιτρόιτ προχωρά σε πλειστηριασμούς κενών σπιτιών μέσω του ιστότοπου BuildingDetroit.org.

Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας να καταπολεμήσει τη φθορά των προσόψεων των κτιρίων και να δώσει αξία στα ακίνητα, το Ντιτρόιτ δημιούργησε έναν ιστότοπο όπου θα βάλει σε πλειστηριασμό τα κενά σπίτια που κατασχέθηκαν λόγω φορολογικών υποχρεώσεων.

Ο ιστότοπος BuildingDetroit.org ανάρτησε τη Δευτέρα 15 αγγελίες σπιτιών τα οποία θα είναι διαθέσιμα για πλειστηριασμό από τις 5 Μαΐου. Ένα ακίνητο θα βγαίνει σε πλειστηριασμό κάθε μέρα με τιμή εκκίνησης 1.000 δολάρια. Όμως υπάρχει μια παγίδα: ο αγοραστής πρέπει άμεσα να ανακαινίσει το σπίτι και να αρχίσει να το κατοικεί εντός έξι μηνών αλλιώς χάνει το σπίτι και τα λεφτά που έχει καταβάλει.

«Κινούμαστε επιθετικά για να κάνουμε τα σπίτια αυτά κατοικήσιμα και πάλι,» δήλωσε ο δήμαρχος του Ντιτρόιτ Μάικ Ντάγκαν τη Δευτέρα. «Το γεγονός ότι και τα υπόλοιπα σπίτια θα αρχίσουν να κατοικούνται κάνει πολύ πιο εύκολη την απόφαση για κάποιον να προβεί στην αγορά.»

Πολλές γειτονιές του Ντιτρόιτ χτυπήθηκαν έντονα από την κρίση κατασχέσεων και ακόμα δεν έχουν συνέλθει καθώς η πόλη προσπαθεί να ξεφύγει από την χρεοκοπία. Στην κυριότητα του δήμου υπάρχουν αυτή τη στιγμή 16.000 κενά σπίτια ως αποτέλεσμα των κατασχέσεων φορολογικών εμπράγματων ασφαλειών, όταν οι ιδιοκτήτες τους δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το φόρο ιδιοκτησίας και άλλα δημοτικά τέλη.

«Άνθρωποι έχουν φύγει από ωραία σπίτια σε γειτονιές που νόμιζαν ότι δεν έχουν μέλλον. Μάλλον έφυγαν πολύ γρήγορα,» δήλωσε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μπρέντα Τζόουνς.

Οι πωλήσεις είναι ανοικτές μόνο για κατοίκους του Μίσιγκαν και εταιρείες που δεν έχουν προηγούμενες πολεοδομικές άδειες ή βεβαιωμένες παραβάσεις για τις προσόψεις των κτιρίων.

Οι αγοραστές θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα όμως. Θα πρέπει να καταβάλουν προκαταβολή 10% εντός 72 ωρών και την τελική πληρωμή εντός 60 ημερών αν η τιμή αγοράς είναι μικρότερη από 20.000 δολάρια ή εντός 90 ημερών αν είναι μεγαλύτερη από το ποσό αυτό.

Η ανακαίνιση πρέπει επίσης να ξεκινήσει εντός 30 ημερών μετά την αγορά και οι αγοραστές πρέπει να υποβάλουν τα σχέδια ανακαίνισης στο Υποθηκοφυλακείο του Ντιτρόιτ που επιβλέπει το πρόγραμμα. Και πρέπει να εγκατασταθεί κάποιος στο κτίριο εντός έξι μηνών. Αν ο αγοραστής δεν καταφέρει να τηρήσει τις προθεσμίες θα δει την περιουσία του να κατάσχεται.

«Δεν θέλουμε κερδοσκόπους,» είπε η υποθηκοφύλακας Έρικα Γουάρντ Γκέρσον. «Αν δεν προτίθεται κάποιος να λειτουργήσει επιμελώς και να ανακαινίσει το σπίτι, θα χάσει και τα λεφτά και το σπίτι.»

Μια επιτόπια επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου ώστε οι υποψήφιοι αγοραστές να δουν το εσωτερικό των 15 σπιτιών που αυτή τη στιγμή είναι αναρτημένα στον ιστότοπο, σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο Αντρέ Σπίβεϊ.

Δώδεκα από τα σπίτια που θα δημοπρατηθούν βρίσκονται στη γειτονιά Ιστ Ίνγκλις Βίλατζ. Το πρώτο σπίτι που θα δημοπρατηθεί είναι ένα αποικιακής αρχιτεκτονικής 130 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια, μπάνιο και WC που χτίστηκε το 1941. Ο αγοραστής θα πρέπει να εγκαταστήσει καινούργιο καυστήρα και θερμοσίφωνα.

«Θα φτιάξουμε όλη τη γειτονιά ταυτόχρονα,» είπε ο Ντάγκαν. «Είναι σημαντικό ο κάθε αγοραστής να είναι σοβαρός και να ανακαινίσει και να κατοικήσει το σπίτι.»

Βίντεο: Πωλούνται σπίτια στο Ντιτρόιτ για ένα δολάριο!