Ερυθρά θάλασσα: Πώς οι επιθέσεις των Χούθι αναγκάζουν τους αγοραστές πετρελαίου να κοιτούν… τοπικά

Ερυθρά θάλασσα: Πώς οι επιθέσεις των Χούθι αναγκάζουν τους αγοραστές πετρελαίου να κοιτούν… τοπικά
(FILES) A picture taken during an organised tour by Yemen's Huthi rebels on November 22, 2023 shows the Galaxy Leader cargo ship, seized by Huthi fighters two days earlier, at a port on the Red Sea in Yemen's province of Hodeida. Leader cargo ship and detained its 25 crew, the Iran-backed rebels have turned the vessel into a domestic "tourist attraction". For about a dollar per trip, male-only groups of visitors can board wooden boats five times a week to the hijacked car carrier which the Huthis hail as a trophy in their fight in solidarity with the Palestinians. (Photo by AFP) Photo: AFP
Τα ναύλα των δεξαμενόπλοιων έχουν αυξηθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και 251%.

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου γίνεται όλο και πιο… τοπική, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και η άνοδος των τιμών των ναύλων καθιστούν πιο ελκυστικές τις προμήθειες από πιο κοντινές περιοχές.

Σημειώνεται ότι τα ναύλα των δεξαμενόπλοιων έχουν αυξηθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα από 6% μέχρι και 251%.

Παράλληλα, το κόστος μεταφοράς ενός εμπορευματοκιβωτίου από την Ασία στην Ευρώπη αγγίζει τα 7.000 ευρώ, ενώ η παράδοση των εμπορευμάτων καθυστερεί τουλάχιστον 20 ημέρες ειδικά για τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η πτώση της κίνησης των δεξαμενόπλοιων μέσω της διώρυγας του Σουέζ δηλώνει την απαρχή μιας διάσπασης. Από τη μία, η εμπορική περιοχή που επικεντρώνεται γύρω από τη λεκάνη του Ατλαντικού και περιλαμβάνει τη Βόρεια Θάλασσα και τη Μεσόγειο, και από την άλλη, μια εμπορική περιοχή που περιλαμβάνει τον Περσικό Κόλπο, τον Ινδικό Ωκεανό και την Ανατολική Ασία.

Μεταξύ αυτών των περιοχών εξακολουθεί να κινείται αργό πετρέλαιο – μέσω του μακρύτερου και ακριβότερου ταξιδιού γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής – αλλά οι πρόσφατες αγοραστικές συνήθειες υποδηλώνουν αποσύνδεση.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ορισμένα διυλιστήρια παρέλειψαν τις αγορές ιρακινού αργού Μπασρά τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τους εμπόρους, ενώ οι αγοραστές από την ήπειρο παίρνουν φορτία από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Γουιάνα. Στην Ασία, η αλματώδης αύξηση της ζήτησης για το αργό Murban του Αμπού Ντάμπι οδήγησε σε αύξηση των τιμών spot στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ οι ροές από το Καζακστάν προς την Ασία έχουν μειωθεί απότομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι φορτώσεις αργού από τις ΗΠΑ προς την Ασία, εν τω μεταξύ, έπεσαν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων από την Kpler.

Ο κατακερματισμός δεν θα είναι μόνιμος, αλλά προς το παρόν δυσκολεύει τα εξαρτώμενα από τις εισαγωγές κράτη, όπως η Ινδία και η Νότια Κορέα, να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού τους με πετρέλαιο. Για τα διυλιστήρια, περιορίζει την ευελιξία τους να ανταποκριθούν στις ταχέως μεταβαλλόμενες δυναμικές της αγοράς και θα μπορούσε τελικά να φάει τα περιθώρια κέρδους.

«Η στροφή προς τα ευκολότερα από υλικοτεχνική άποψη φορτία έχει εμπορικό νόημα και αυτό θα ισχύει για όσο διάστημα οι διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα διατηρούν τις τιμές των ναύλων σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Viktor Katona, επικεφαλής αναλυτής αργού στην εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Kpler. «Είναι μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, η επιλογή μεταξύ της ασφάλειας του εφοδιασμού και της μεγιστοποίησης των κερδών».

Οι διελεύσεις πετρελαιοφόρων μέσω της διώρυγας του Σουέζ μειώθηκαν κατά 23% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ανέφερε η Kpler σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου. Η πτώση ήταν ακόμη πιο έντονη για το υγροποιημένο αέριο πετρελαίου και το υγροποιημένο φυσικό αέριο, οι οποίες μειώθηκαν κατά 65% και 73% αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ και Βρετανία βομβάρδισαν 36 «στόχους» στην Υεμένη

Την ίδια ώρα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας ανακοίνωσαν πως βομβάρδισαν δεκάδες στόχους σε δεκατρείς τοποθεσίες στην Υεμένη το Σάββατο, σε αντίποινα για τις επανειλημμένες επιθέσεις των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών Χούθι εναντίον της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν «36 στόχους» σε «13 τοποθεσίες στην Υεμένη», διευκρινίζεται σε κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων έξι χωρών (Αυστραλία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Δανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία) που παρείχαν υποστήριξη στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο στόχαστρο μπήκαν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών, πυραυλικά συστήματα, εκτοξευτήρες και άλλες εγκαταστάσεις.

Οι «30 και πλέον» επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων και σκαφών του πολεμικού ναυτικού των κρατών που συμμετέχουν σε συνασπισμό που συγκρότησε η Ουάσιγκτον στα τέλη της περασμένης χρονιάς συνεχίζουν να «συνιστούν διεθνή πρόκληση», τονίζεται στο κείμενο.

Οι αντάρτες Χούθι δεσμεύθηκαν να ανταποδώσουν τα αμερικανικά και βρετανικά αεροπορικά πλήγματα.

Τα νέα πλήγματα «δεν θα κλονίσουν» την «υποστήριξη των Χούθι στον παλαιστινιακό λαό που αντιστέκεται στη Γάζα και δεν θα περάσουν χωρίς απάντηση και τιμωρία», προειδοποίησε ο Γιαχία Σαρί, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι.

Χωρίς να αναφερθεί σε θύματα, έκανε λόγο για 48 πλήγματα «στη διάρκεια των τελευταίων ωρών» σε έξι επαρχίες, μεταξύ των οποίων 13 στην πρωτεύουσα Σαναά και στα περίχωρά της και εννέα στην περιοχή της Χοντέιντα, που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούθι.

«Είτε θα υπάρξει ειρήνη για εμάς, την Παλαιστίνη και τη Γάζα, ή δεν θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια για εσάς στην περιοχή μας» είχε προειδοποιήσει χθες, Σάββατο, ένας άλλος εκπρόσωπος των Χούθι, ο Νασρ αντ Ντιν Αμέρ. «(Θα απαντήσουμε) με κλιμάκωση στην κλιμάκωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: