Airbus και Team USA μαζί για το America’s Cup

Airbus και Team USA μαζί για το America’s Cup

Ο «γίγαντας» της αεροναυπηγικής θα βοηθήσει την ομάδα του Larry Ellison να κερδίσει τον πιο φημισμένο ιστιοπλοϊκό αγώνα στον κόσμο.

Ο ιδιοκτήτης της Oracle -της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής εταιρικού λογισμικού στον κόσμο- είναι και ιδρυτής της Team USA, της ιστιοπλοϊκής ομάδας που κέρδισε το περσινό America’s Cup. Το τρόπαιο είναι το αρχαιότερο διεθνές βραβείο αγώνων, απονέμεται από το 1851, και είναι το ύψιστο επίπεδο στο οποίο μπορεί να φτάσει ένας ιστιοπλόος. Ο Ellison το κατέκτησε μετά από προσπάθειες που ξεκίνησαν το 2007. Αλλά στοχεύει ακόμα ψηλότερα.

Το μυστικό του όπλο είναι η Airbus. Η μεγαλύτερη στον κόσμο κοινοπραξία κατασκευής αεροσκαφών θα βοηθήσει την Team USA να κατασκευάσει το ταχύτερο και πιο εξελιγμένο τεχνολογικά σκάφος που έπλευσε ποτέ. Και θα το έχει έτοιμο για τον αγώνα του 2017.

Τα σημερινά αγωνιστικά ιστιοπλοϊκά αποτελούν ήδη τον θρίαμβο της τεχνολογίας. Κατασκευασμένα από ανθρακονήματα και έχοντας τουλάχιστον δύο καρίνες, είναι σαν αεροσκάφη. Ακουμπούν ελάχιστα στο νερό και σχεδόν πετούν πάνω από αυτό. Τα μέλη του πληρώματος φορούν ολόσωμα αδιάβροχα, κουβαλούν φιάλες οξυγόνου και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ασυρμάτου. Ακόμα και τα πανιά τους τους είναι σταθερά και άκαμπτα.

Το πρότζεκτ ξεκίνησε ήδη με την Airbus να έχει τοποθετήσει περισσότερους από 300 αισθητήρες σε κάθε σημείο του σκάφους της Team USA ώστε να συγκεντρώσει όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία. Αυτά θα τροφοδοτήσουν τον κεντρικό server όπου ειδικοί θα τα αναλύσουν, όπως αντίστοιχα συγκεντρώνουν και αναλύουν τα δεδομένα από κάθε δοκιμαστική πτήση αεροσκάφους. Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και την κατασκευή του νέου σκάφους, το οποίο θα έχει ενσωματωμένες τις αλλαγές βασισμένες στα συμπεράσματα των δοκιμών που μόλις ξεκίνησαν.