Aυτή είναι η περιουσία της βασίλισσας Ελισσάβετ Β’

Aυτή είναι η περιουσία της βασίλισσας Ελισσάβετ Β’

Με αφορμή τα 90α γενέθλια της βασίλισσας, σας παρουσιάζουμε την περιουσία της βασιλικής οικογένειας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ γίνεται 90 ετών την Πέμπτη και θα περάσει τα γενέθλιά της στο Κάστρο του Windsor, το μεγαλύτερο και παλαιότερο κάστρο στον κόσμο.

Το Windsor είναι μόνο μια από τις εννέα κατοικίες της βασιλικής οικογένειας, η οποία στεγάζει μια ανεκτίμητη συλλογή έργων τέχνης και μερικά από τα πιο σπάνια διαμάντια του κόσμου.

Ωστόσο, η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν είναι τόσο πλούσια, όσο πολλοί πιστεύουν. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι περισσότεροι βασιλικοί θησαυροί δεν είναι καν δικοί της. Πιο συγκεκριμένα, η προσωπική της περιουσία, η οποία εκτιμήθηκε από την εφημερίδα Sunday Times, εκτιμάται στις 340 εκατ. λίρες (490 εκατ. δολάρια).

Μάλιστα, στη λίστα με τους πλουσιότερους Βρετανούς του κόσμου, η βασίλισσα Ελισάβετ έπεσε κατά 300 θέσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος της περιουσίας της σε σχέση με άλλους εύπορους ανθρώπους του κόσμου αρκεί μόνο να υπολογίσει την περιουσία της πλουσιότερης γυναίκας του πλανήτη, της Liliane Bettencourt, κατόχου του 33% της L’Oreal, η οποία αγγίζει τα 40 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Σημειώνεται ότι ο πλούτος του πλουσιότερου Βρετανού, Gerald Grosvenor, Δούκα του Westminster εκτιμάται στα 12,9 δισ. δολάρια.

Τρεις είναι οι πηγές χρηματοδότησης της βασίλισσας: Το Sovereign Grant, το Privy Purse και ο προσωπικός της πλούτος. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τα ποσά που λαμβάνει:

Sovereign Grant: 37.9 εκατ. λίρες

Το Sovereign Grant είναι ουσιαστικά «ο λογαριασμός δαπανών» της βασίλισσας Ελισάβετ. Από εκεί η ίδια καλύπτει τα έξοδα των ταξιδιών, την ασφάλεια, τη συντήρηση των βασιλικών ανακτόρων και το προσωπικό της. Το περασμένο έτος τα έσοδα από το Grant έφτασαν τις 37,9 εκατ. λίρες και μέχρι σήμερα έχει καταναλώσει 35,7 εκατ. λίρες. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω έσοδα προκύπτουν από την Crown Estate, μια ανεξάρτητη εμπορική επιχείρηση, από τα αγροκτήματα, τους δρόμους του Λονδίνου και τα βρετανικά ύδατα.

Aν και η βασίλισσα είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης όλων των παραπάνω, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν ανήκουν στην ίδια προσωπικά και αυτό γιατί στην πραγματικότητα δεν ελέγχει τη διαχείρηση τους.

Η περιουσία πρέπει να διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές και δεν τις επιτρέπεται να την πουλήσει.

Privy Purse: 16 εκατ. λίρες

Ο ιστορικός αυτός όρος περιγράφει το εισόδημα της βασίλισσας από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, μια ιδιωτική περιουσία των εμπορικών, γεωργικών και οικιστικών ακινήτων που χρονολογείται από το 1265.

H βασίλισσα με αυτό το εισόδημα πληρώνει τις επίσημες και ιδιωτικές δαπάνες, αλλά και διάφορα έξοδα των μελών της βασιλικής οικογένειας.

Προσωπική περιουσία 

Η προσωπική περιουσία της βασίλισσας Ελισσάβετ υπολογίζεται στς 340 εκατ. λίρες, ενώ κληρονόμησε και το κάστρο Balmoral της Σκωτίας και το Sandringham Estate της ανατολικής Αγγλίας, από τον πατέρα της. Ακόμη, διαθέτει μια πολύτιμη συλλογή γραμματοσήμων καθώς και πολλά έργα τέχνης.

Η βασίλισσα δεν υποχρεούται να αποκαλύψει τις προσωπικές της επενδύσεις, ωστόσο εκθέσεις βρετανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι κατέχει μετοχές σε blue chip βρετανικές επιχειρήσεις, αποκαλώντας το χαρτοφυλάκιό της ως «συντηρητικό».

Μέχρι το 1992, η βασίλισσα Ελισσάβετ δεν πλήρωνε κανένα φόρο, όμως από το 1993 το εισόδημα και τα κεφαλαιακά κέρδη από την προσωπική της περιουσία φορολογούνται κανονικά όπως και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι του κράτους.