«Αιχμηρός» Κασσελάκης στο Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ: Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί και την ανάλογη σοβαρότητα

«Αιχμηρός» Κασσελάκης στο Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ: Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί και την ανάλογη σοβαρότητα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλάει στο Φόρουμ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), στην Αθήνα, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δεν μπορεί να παίζουμε με τέτοια θέματα με όρους φθηνής επικοινωνίας, του τύπου "η Ελλάδα ηγείται της 4ης βιομηχανικής επανάστασης"» υπογράμμισε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως έναν «πολύ σημαντικό κλάδο της οικονομίας που πρόκειται να παίξει ακόμα πιο αποφασιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης τον κλάδο που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, μιλώντας τη Δευτέρα στο Digital Economy Forum το οποίο διοργανώνει. Είχε προηγηθεί πρωϊνό εργασίας με τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ, στον χώρο του συνεδρίου.

«Είναι τέτοια η επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας που είμαστε μπροστά σ’ έναν επαναστατικό μετασχηματισμό, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, γι’ αυτό εξάλλου μιλάμε για την 4η βιομηχανική επανάσταση» σημείωσε ο Στ. Κασσελάκης, σχολιάζοντας πως «όπως κάθε επανάσταση, έτσι και αυτή έχει τους εχθρούς αλλά και τους φίλους της», καθώς άλλοι «δαιμονοποιούν την τεχνολογική πρόοδο» και άλλοι «την αποθεώνουν».

«Οι πολιτικές λοιπόν που βρίσκονται πίσω από τη χρήση της τεχνολογίας είναι αυτές που καθορίζουν το πρόσημο της» τόνισε, προσθέτοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η ψηφιακή μετάβαση μπορεί, και πρέπει, να λειτουργήσει ανθρωποκεντρικά προς όφελος της κοινωνίας, της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της εργασίας των ανθρώπων».

Συνεχίζοντας, στηλίτευσε την «αναποτελεσματικότητα στην απορρόφηση των κονδυλίων» και την «έλλειψη δίκαιης κατανομής, καθώς υπάρχει σαφής μεροληψία υπέρ των μεγάλων και ισχυρών ομίλων», υπογραμμίζοντας πως «αυτά αποκαλύπτουν το πραγματικό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, ως προς το θεσμικό πλαίσιο, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που έφερε την περασμένη χρονιά η κυβέρνηση της ΝΔ για τη χρήση στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα των αναδυόμενων τεχνολογιών ως «προχειρογραμμένο, διάτρητο νομικά κείμενο, με πλήθος ασαφειών και σοβαρών ελλείψεων, που άφηνε έκθετους τους πολίτες και τους εργαζόμενους», το οποίο, όπως τόνισε, βελτιώθηκε «μετά από τις καίριες προτάσεις-προσθήκες του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί και την ανάλογη σοβαρότητα. Δεν μπορεί να παίζουμε με τέτοια θέματα με όρους φθηνής επικοινωνίας, του τύπου “η Ελλάδα ηγείται της 4ης βιομηχανικής επανάστασης”» υπογράμμισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «επιπολαιότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μια «δίκαιη ψηφιακή μετάβαση ως πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας». Μεταξύ των προτάσεων είναι η συμπερίληψη των ΜμΕ στα χρηματοδοτικά εργαλεία, η σύσταση εθνικής επιτροπής τεχνητής νοημοσύνης, η ψηφιοποίηση του Δημοσίου με ασφάλεια για τους πολίτες και τις συναλλαγές, η απορρόφηση των κονδυλίων για την ψηφιακή μετάβαση με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια, η εξασφάλιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων προσωπικών δεδομένων των πολιτών και η ασφάλεια των δημοσίων δεδομένων. «Δεν έχουμε μαγικές λύσεις. Έχουμε όμως θέσεις και στρατηγική που συμβαδίζουν με την ανάγκη για υπεύθυνη καινοτομία και μια ανθρωποκεντρική εφαρμογή της ψηφιακής και τεχνολογικής εξέλιξης που θα προστατεύει πραγματικά τον πολίτη, χαρίζοντας του, παράλληλα, τα οφέλη της» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλείνοντας την ομιλία του, και δεσμεύτηκε πως θα εργαστεί έτσι ώστε η ψηφιακή μετάβαση να είναι «δίκαιη» και να εξασφαλιστεί η «βιώσιμη ανάπτυξη» του κλάδου.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: