Επίδομα Θέρμανσης με ρεύμα: Χρονοδιάγραμμα, κριτήρια και δικαιούχοι

Επίδομα Θέρμανσης με ρεύμα: Χρονοδιάγραμμα, κριτήρια και δικαιούχοι
(dpa) - A hand holds banknotes on a heater in a flat in Straubing, Germany, 16 November 2005. Photo: Armin Weigel (Photo by ARMIN WEIGEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Όσοι και όσες έλαβαν επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, βιομάζα κτλ, για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024 δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο.  

του Γιώργου Αλεξάκη

Μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα “myΘέρμανση” της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν αιτήσεις για ένταξη στο ειδικό Μητρώο, που αφορά την συγκεκριμένη αυτή έκτακτη ενίσχυση για την επιδότηση θέρμανσης με ρεύμα.

Μάλιστα, περίπου σε 1,2 εκατ. υπολογίζονται όσοι εντάσσονται στην “περίμετρο” του μέτρου, που προβλέπει εισοδηματικές ενισχύσεις, που κυμαίνονται από 45 έως 480 ευρώ. Συγκεκριμένα, το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης για κάθε μήνα ανέρχεται σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού. Σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους, που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Έτσι, η τρίμηνη ενίσχυση κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η έκπτωση θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο ενισχύσεως (1η Ιανουαρίου– 31 Μαρτίου 2024).

Υπενθυμίζεται, ότι όσοι και όσες έλαβαν επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, βιομάζα κτλ, για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024 δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο, ενώ, επίσης, εξαιρούνται, όσοι και όσες ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποβολή αίτησης

Στην αίτηση αναγράφονται, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα στοιχεία:

1. ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δηλώσεως,

2. το ονοματεπώνυμό του,

3. ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,

4. ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

5. η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτη ή του δωρεάν παραχωρούντος,

6. το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που εξέδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και

7. τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου). Αφού ελεγχθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια από την ΑΑΔΕ, αποστέλλονται τα στοιχεία ΑΦΜ δικαιούχου, ΑΦΜ που εκδίδεται ο λογαριασμός, ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτού, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας και το ύψος της επιδότησης που δικαιούται στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να τα κοινοποιήσει στους προμηθευτές και να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης. Ο δικαιούχος – καταναλωτής ρεύματος θα πρέπει να καταχωρεί στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποβολή λογαριασμών

Ο δικαιούχος – καταναλωτής ρεύματος θα πρέπει να καταχωρεί στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος. Για την καταχώρηση των στοιχείων του λογαριασμού υποβάλλεται ο αριθμός του λογαριασμού ρεύματος, το συνολικό ποσό/αξία του λογαριασμού, ο ΑΦΜ και η επωνυμία του προμηθευτή, το ΑΦΜ του δικαιούχου στο οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός, ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό και πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό παροχής κύριας κατοικίας που δηλώθηκε κατά την αίτηση και η περίοδος κατανάλωσης που αφορά ο λογαριασμός ρεύματος. Λαμβάνονται υπόψη οι λογαριασμοί που αφορούν στην περίοδο κατανάλωσης από 1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024 και θα πρέπει να αναρτάται στην πλατφόρμα το συνολικό ποσό της δαπάνης.

Η υποβολή των στοιχείων δύναται να γίνει σταδιακά, κατά την έκδοση του εκάστοτε λογαριασμού. Σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν σε κατανάλωση του πρώτο τριμήνου του 2024.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι όσοι πληρούν, σωρευτικά, τα παρακάτω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

1. οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο,

2. κύκλο εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες) και

3. αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: News247.gr