Ακίνητα: Κίνητρο η έκπτωση φόρου για υλικά οικοδομών και ανακαινίσεις

Ακίνητα: Κίνητρο η έκπτωση φόρου για υλικά οικοδομών και ανακαινίσεις
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εξέλιξη των τιμών και που καθορίζεται η δαπάνη που θα προσμετράται 

Με στόχο να λειτουργήσει ως κίνητρο για συλλογή αποδείξεων από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ανακαίνιση σπιτιού και στην οικοδομή θεσπίζονται εκπτώσεις φόρου εισοδήματος για σχετικές εργασίες, εν μέσω ανατιμήσεων στα υλικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υλικά όπως τούβλα, σωλήνες, υαλοπίνακες, θερμαντικά σώματα καταγράφουν διψήφια αύξηση που φτάνει να ξεπερνά το 14% ενώ πάνω από 7% κυμαίνονται οι αυξήσεις τιμών σε τσιμέντο, κουφώματα αλουμινίου, έτοιμο σκυρόδεμα, μαρμαρόπλακες κ.α. Επίσης, για τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων παρουσίασε αύξηση 6,2%, έναντι αύξησης 11,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του 2022 με το 2021.

Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023, παρουσίασε αύξηση 0,3%, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του 2022 ενώ ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2022 – Οκτωβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 8,6%, έναντι αύξησης 10,3% κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων. 

Σύμφωνα τώρα με όσα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που εισάγει το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται έκπτωση φόρου για κάθε φορολογούμενο, ο οποίος από το 2024 θα προχωρήσει στην εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης και λειτουργικής αναβάθμισης είτε της κύριας είτε κάποιας δευτερεύουσας κατοικίας του είτε οποιουδήποτε άλλου κτιρίου έχει στην κατοχή του. 

Ωστόσο οι παρατηρήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οδηγούν σε περιορισμό της έκπτωσης φόρου των 16.000 ευρώ σε βάθος πενταετίας ή 3.200 ευρώ τον χρόνο για πέντε χρόνια, για τις δαπάνες ανακαίνισης ή επισκευής ακινήτων και για ενεργειακές αναβαθμίσεις, με τη δαπάνη να προσδιορίζεται στο 1/3 του κόστους αγοράς των υλικών από το 100%. Η δαπάνη για εργασία θα εκπίπτει στο 100% και το μέτρο ισχύει για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2024, με το χρονικό διάστημα κατανομής της έκπτωσης να ορίζεται στην πενταετία. Το φορολογικό κίνητρο ισχύει για κτίρια τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή άλλα προγράμματα ή δράσεις επιχορήγησης.

Στις προϋποθέσεις για την έκπτωση περιλαμβάνονται:

-Η απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών αυτών με νόμιμα παραστατικά (τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών), στα οποία θα αναφέρεται διακριτά το είδος και η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) του προσώπου καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ), εκτός αν πρόκειται για κοινόχρηστα, για τα οποία αρκεί μόνο η διεύθυνση του ακινήτου

-Η εξόφληση των δαπανών, ανεξαρτήτως του ύψους αυτών, να έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (κάρτες, POS, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι κ.ά.).

Δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας στο κτίριο στο οποίο πραγματοποιούνται οι επιλέξιμες δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί του ακινήτου, με την προϋπόθεση να το χρησιμοποιούν είτε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είτε ως έδρα ή υποκατάστημα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους. Στις παραπάνω περιπτώσεις δικαιούχος της μείωσης είναι μόνο το πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδίδεται το σχετικό παραστατικό.

Σε περίπτωση που οι δαπάνες αφορούν κοινόχρηστους χώρους κτιρίου, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας, συγκροτήματος ιδιοκτησιών εξοφλεί ηλεκτρονικά τις δαπάνες και αυτές λαμβάνονται υπόψη για τους δικαιούχους ανάλογα με τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας τους, με βάση σχετική βεβαίωση που θα χορηγείται από τον διαχειριστή και στην οποία θα καταχωρίζεται ο ΑΤΑΚ του ακινήτου το οποίο βρίσκεται εντός του κτιρίου για το οποίο πραγματοποιείται η σχετική δαπάνη.