Ακόμα μια έκρηξη για τον Έλον Μασκ την SpaceX

Ακόμα μια έκρηξη για τον Έλον Μασκ την SpaceX
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ο πύραυλος Falcon 9 εξερράγη λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση. Είναι η τρίτη προσπάθεια ανεφοδιασμού που αποτυγχάνει.

Ένας πύραυλος Falcon 9 που εκτοξεύτηκε από τον ιδιοκτήτη της Space Exploration Technologies, Έλον Μασκ, και που θα μετέφερε προμήθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εξερράγη περίπου δυόμισι λεπτά μετά την εκτόξευση από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα το πρωί της Κυριακής.

Η ανακοίνωση από την εταιρεία ανέφερε ότι ο πύραυλος παρουσίασε μια «ανωμαλία κατά την εκτόξευση» και ότι ομάδα ειδικών διεξήγαγε έρευνα.

Δεν είναι σαφές τι συνέβη στον πύραυλο της SpaceX, αλλά με βάση το βίντεο της εκτόξευσης που μεταδόθηκε ζωντανά από τη NASA φαίνεται να εκρήγνυται λίγο μετά την εκτόξευση. Αυτή είναι η έβδομη αποστολή στον ISS από την εταιρεία του Μασκ, καθώς και η 20η εκτόξευση συνολικά για το πρόγραμμα Falcon.

Ο ιδρυτής της SpaceX και της Tesla, δήλωσε στο Twitter ότι ο πύραυλος «αντιμετώπισε πρόβλημα λίγο πριν από το πρώτο στάδιο τερματισμού». Αργότερα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι παρατηρήθηκε «υπερ-πίεση στη δεξαμενή οξυγόνου στο ανώτερο μέρος του πυραύλου».

Αυτή η εκτόξευση είναι η τρίτη προσπάθεια του Μασκ, μετά από δύο προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες. Η εταιρεία του επιχειρηματία έχει ένα 12ετές συμβόλαιο με τη NASA, αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η έκρηξη αυτή είναι η τρίτη αποτυχία ανεφοδιασμού προς το διαστημικό σταθμό: μια ρωσική προσπάθεια απέτυχε τον περασμένο Απρίλιο και μια προηγούμενη ιδιωτική εκτόξευση πύραυλου από την Orbital Sciences, τον Οκτώβριο, επίσης απέτυχε όταν ο πύραυλος εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευση.

Παρά τα προβλήματα αυτά, αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν ότι οι αστροναύτες του σταθμού έχουν αρκετά εφόδια μέχρι τον Οκτώβριο. Το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ στηρίζεται όλο και περισσότερο σε ιδιωτικές εταιρείες όπως η SpaceX του Μασκ και η Orbital Sciences, για μεταφορά φορτίων στο διαστημικό σταθμό, και η NASA σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα παρόμοιο σύστημα για εκτόξευση επανδρωμένων αποστολών στο διάστημα από το 2017.

Η NASA δήλωσε ότι προτίθεται να δώσει ζωντανή συνέντευξη τύπου στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι για το περιστατικό. Ο Falcon 9 μετέφερε περίπου 5.000 κιλά φορτίου για τους αστροναύτες του διαστημικού σταθμού, συμπεριλαμβανομένης μιας θύρας σύνδεσης που θα επέτρεπε σε μελλοντικές αποστολές να προσδένονται με το σταθμό πιο εύκολα. Σε μια ατυχή σύμπτωση, την Κυριακή ο Μασκ γιόρταζε τα 44α γενέθλιά του.

Σε δήλωσή του, ο διαχειριστής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν δήλωσε ότι η υπηρεσία ήταν «απογοητευμένη με την απώλεια του τελευταίου φορτίου ανεφοδιασμού της SpaceX», αλλά ότι οι αστροναύτες ήταν ασφαλείς και είχαν επαρκή εφόδια. Η NASA είπε ότι θα «συνεργαστεί στενά με την SpaceX για να διερευνήσει τι συνέβη, να διορθώσει το πρόβλημα και να επανεκκινήσει τις εκτοξεύσεις. Το πρόγραμμα αυτό είχε σχεδιαστεί με προβλέψεις απώλειας φορτίου».