Οι ακτιβιστές γίνονται ισχυροί επενδυτικοί «παίκτες»

Οι ακτιβιστές γίνονται ισχυροί επενδυτικοί «παίκτες»

Τα αμοιβαία κεφάλαια των ακτιβιστών διαχειρίζονται πλέον 237 δισεκατομμύρια δολάρια.

του Στίβεν Γκάντελ

Το 2015 αναμένεται να είναι ακόμη πιο ταραχώδες. Η επιβραδυμένη παγκόσμια οικονομία σημαίνει ότι περισσότερες μεγάλες εταιρείες έχουν προβλήματα ανάπτυξης. Αυτό ανοίγει την πόρτα σε εκστρατείες ακτιβιστών.

Κάποιοι παρατηρητές της αγοράς έχουν αποκαλέσει το 2014 έτος του ακτιβιστή επενδυτή. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι το 2015 θα είναι ακόμη πιο δραστήριο για τους ακτιβιστές.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2014 μπήκαν στο στόχαστρο των ακτιβιστών 344 εταιρείες, κυρίως επενδυτικά κεφάλαια. Το νούμερο αυτό ήταν αυξημένο από τα 291 ίδια επενδυτικά κεφάλαια του 2013. Η μελέτη έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Activist Insight και το δικηγορικό γραφείο Schulte Roth & Zabel, που έχει εργαστεί στο παρελθόν για τους ακτιβιστές επενδυτές.
Ως ομάδα, τα αμοιβαία κεφάλαια των ακτιβιστών διαχειρίζονται πλέον 237 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η έκθεση δεν αναφέρει εάν, ή κατά πόσο, το ποσό αυτό έχει αυξηθεί.

Η έκθεση υποστηρίζει επίσης ότι ο ακτιβισμός των μετόχων θα αυξηθεί και θα γίνει πιο ισχυρός το 2015. Η επιβραδυμένη παγκόσμια οικονομία σημαίνει ότι περισσότερες μεγάλες εταιρείες έχουν προβλήματα ανάπτυξης. Αυτό ανοίγει την πόρτα για εκστρατείες ακτιβιστών, όπως είδαμε να συμβαίνει με την DuPont, προσφέροντας στους επενδυτές περισσότερη δύναμη για εξαγορές ή split-ups ή κάποια άλλη μορφή εταιρικής αναδιάρθρωσης. Ο τρόπος με τον οποίο αποδίδει η διοίκηση μιας εταιρείας με δεδομένο το ευρύτερο οικονομικό κλίμα δεν έχει και πολύ σημασία.

Η έκθεση των Activist Insight και Schulte αναφέρει επίσης ότι οι ακτιβιστές έχουν συγκεντρώσει πολλά χρήματα, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν σταθερή παρουσία. Όμως, οι επενδύσεις σε επενδυτικά κεφάλαια, σε αντίθεση, ας πούμε, με τις επενδύσεις σε εταιρείες ιδιωτικών επενδύσεων, έχουν την τάση να είναι αρκετά ρευστές. Υπάρχουν λίγες επενδύσεις, οπότε το μέγεθος των αμοιβαίων κεφαλαίων και το ποσό των χρημάτων που πρέπει να επενδύσουν οι ακτιβιστές θα εξαρτηθεί από την επιτυχία αυτών των κεφαλαίων.

Το ερώτημα είναι αν οι ακτιβιστές ξέρουν πραγματικά πώς να διοικούν εταιρείες πιο αποτελεσματικά από τα συνηθισμένα στελέχη σε διοικητικές θέσεις. Ή μήπως οι ακτιβιστές σημειώνουν επιτυχίες μόνο και μόνο επειδή οι μέτοχοι έχουν διάθεση για αλλαγές; Σύμφωνα με την έκθεση, το 2014 σχεδόν στο 75% των περιπτώσεων οι ακτιβιστές είχαν επιτυχία στο να επιβάλλουν στις εταιρείες να εφαρμόσουν κάποιες από τις αλλαγές που ήθελαν. Την ίδια στιγμή, το μέσο ακτιβιστικό επενδυτικό κεφάλαιο σημείωνε αύξηση 4% το περασμένο έτος, έναντι 13% για την υπόλοιπη αγορά.

Ίσως να είναι πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς αν ο ακτιβισμός είναι καλός ή κακός για τις εταιρείες στις ΗΠΑ. Αλλά αν η διαφορά μεταξύ της επιτυχίας των ακτιβιστών στην εφαρμογή των αλλαγών που επιβάλλουν στις εταιρείες και της επακόλουθης απόδοσης των επενδύσεών τους συνεχίσει να διευρύνεται, οι ακτιβιστές μάλλον δεν θα παραμείνουν στην αγορά για αρκετό καιρό.