Τσίπρας: Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε τις επιδόσεις μας

Τσίπρας: Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε τις επιδόσεις μας
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

 «Η ανάπτυξη έχει νόημα μόνον όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. 

«Η σελίδα έχει αλλάξει και η νέα περίοδος προς την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει αρχίσει»  υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει δίκαιη ανάπτυξη “Ανάπτυξη, γιατί η χώρα και η οικονομία μπαίνουν σε φάση ανασυγκρότησης. Και δίκαιη, γιατί μια τέτοια ανάπτυξη έχει νόημα μόνον όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός εξηγεί πως η ανάπτυξη θα συνοδεύεται από ισχυρή εργασιακή και κοινωνική προστασία και θα στήριζει την μικρή και μεσαία οικονομία κατανέμοντας αναλογικά τα οφέλη, όπως αντιστοίχως κατανεμήθηκαν και τα βάρη.

Ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει ικανοποιημένος από τη συμφωνία για το χρέος καθώς όπως αναφέρει «ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να πετύχουμε δεδομένων των συσχετισμών» και «για πρώτη φορά δεν έχουμε υποσχέσεις, αλλά σαφείς δεσμεύσεις». Πολύ σημαντικό κεκτημένο χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός το γεγονός, ό,τι η χώρα δεν θα χρειαστεί να καταβάλλει για την αποπληρωμή του χρέους περισσότερο από το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τις διαπραγματεύσεις κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, για τις οποίες, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα είναι σε θέση πλέον να βάζει κόκκινες γραμμές και να έχει διεκδικήσεις και όχι μόνο υποχρεώσεις, όπως στα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας «θα υπερασπιστούμε την εργασία, όπως κάναμε για την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις. Η εμπλοκή, άλλωστε του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις διαπραγματεύσεις διευρύνει τις συμμαχίες που έχουμε ήδη διαμορφώσει».

Σε σχόλιό του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτοξεύει ύβρεις και χαρακτηρισμούς ακολουθώντας μια αμιγώς διχαστική επικοινωνιακή πολιτική «Καταγγέλει τον λαϊκισμό αλλά ο πολιτικός του λόγος είναι αναμάσημα των πρωτοσέλιδων από το Πρώτο Θέμα-ό,τι πιο λαϊκιστικό και κίτρινο έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο των ΜΜΕ. Αυτοπαρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής, αλλά πέραν των απολύσεων και της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, που ήταν δικές τους μεταρρυθμίσεις ως υπουργού, δεν έχει να διατυπώσει ούτε μισή προγραμματική θέση που να τον δεσμεύει σε κάτι- μόνη φορά που προσπάθησε να μιλήσει επί της ουσίας ήταν εκεί που έπρεπε, στην Washington Post. Και υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του ΔΝΤ».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τη συζήτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο, την οποία σκοπεύει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει μέχρι τις εκλογές του 2019, δεν διστάζει να σχολιάσει την πρόσφατη αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ κατά τη συνεδρίαση για τις offshore λέγοντας χαρακτηριστικά  «Σκοπεύουμε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση άμεσα. Ελπίζω να μην την κοπανήσει και πάλι η αντιπολίτευση, όπως στη συζήτηση για τις εταιρείες του εξωτερικού».

«Τώρα είναι η ώρα», σημειώνει ο πρωθυπουργός, «που πρέπει να δείξουμε τις κυβερνητικές μας επιδόσεις και να αξιολογηθούμε» εξηγώντας πως η κυβερνητική λειτουργία ήταν δέσμια της διαπραγμάτευσης και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που, σε κάποιες περιπτώσεις, τα στελέχη, δεν έχουν φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε «θέλουμε οι τάσεις να υπάρχουν και να λειτουργούν ως παράγοντας διαλόγου και εμπλουτισμού της θεωρητικής συζήτησης μέσα στο κόμμα. Δεν θέλουμε να λειτουργούν σαν οχήματα για την υλοποίηση προσωπικών επιδιώξεων και σαν πρόσχημα για τη νομιμοποίηση, αποχαλίνωση και εξάπλωση κάθε είδους παραγοντισμού». Ο πρωθυπουργός δηλώσε  πως, ως παράταξη, οφείλουν να ακούν πολύ προσεκτικά την κριτική που ασκείται από την Αριστερά, τονίζοντας ότι «επενδύουμε στην ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην αναδιάταξη των συμμαχιών της στην Ευρώπη. Συζητάμε σοβαρά με όλες τις δυνάμεις, και μερικές φορές με αρκετές δυσκολίες, γιατί πιστεύουμε ότι μια τέτοια αναδιάταξη συμμαχιών και συσχετισμών είναι ο δρόμος για τον πολιτικό αναπροσανατολισμό της Ευρώπης».