Αλέξης Κανιάρης: Γιατί η τέχνη δεν χάνει ποτέ την αξία της

Αλέξης Κανιάρης: Γιατί η τέχνη δεν χάνει ποτέ την αξία της

Ο διευθυντής της «Art-Athina» μιλά για την φετινή διοργάνωση και για τον ρόλο της τέχνης στην σημερινή κοινωνία και τις επενδύσεις.

Της Έφης Πάλλη

Η Art- Athina συμπληρώνει φέτος 21 χρόνια αδιάλειπτης δυναμικής παρουσίας στην πολιτιστική σκηνή της χώρας. Από το 1993, όταν έκανε το ντεμπούτο της σε ένα όχι-και-τόσο φιλότεχνο κοινό, μέχρι και σήμερα, έχουν αλλάξει σίγουρα πολλά. Αυτό όμως που διαπιστώνει κανείς, είναι ότι ακόμα περισσότερα έχουν αλλάξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από όταν δηλαδή ανέλαβε τα ινία της διοργάνωσης ο Αλέξης Κανιάρης.

Ο γενικός διευθυντής της Αrt –Athina μετρά 25 χρόνια στον χώρο της τέχνης και των εκθέσεων. Όταν, πριν από 4 χρόνια, ξεκίνησε να εργάζεται για το συγκεκριμένο project είχε ως στόχο να δώσει μια πιο «μαρκετινίστικη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προσέγγιση στην έκθεση, να διευρύνει τον αριθμό των συμμετοχών, να προσδώσει έναν πιο διεθνή χαρακτήρα και βέβαια, να αυξήσει την εμπορική της δύναμη.

Στην φετινή έκθεση οι συμμετοχές είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά παρουσιάζοντας τις δουλειές περίπου 800 εικαστικών ενώ από το 2013 μέχρι σήμερα ο αριθμός των γκαλερί του εξωτερικού που λαμβάνουν μέρος έχει αυξηθεί κατά 50%. Έργα καλλιτεχνών από Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία αλλά και από την Κορέα θα συνθέσουν το ψηφιδωτό των διεθνών συμμετοχών αποδεικνύοντας έτσι πως στην ελληνική αγορά τέχνης υπάρχει κινητικότητα.

Σε μια εποχή όπου τα αποτελέσματα της οικονομικής ύφεσης έχουν επίδραση σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας, η στροφή των Ελλήνων προς τις τέχνες είναι αξιοσημείωτη. Ο Αλέξης Κανιάρης υποστηρίζει πως ειδικά σε περιόδους κρίσης, «την τέχνη την ζούμε στην καθημερινότητά μας. Το αισθητικό κομμάτι καθορίζει την αντίληψή μας για την κάθε μέρα και το γεγονός ότι καταφέραμε να ξεφύγουμε από το επιφανειακό, είναι ενθαρρυντικό».

Η απήχηση των επισκεπτών στην Art-Athina είναι ενδεικτική του ρεύματος για την τέχνη στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, το 2011 την διοργάνωση επισκέφθηκαν 10.000- 12.000 άτομα, ενώ πέρυσι ο αριθμός ήταν τετραπλάσιος δηλαδή 40.000 μοναδικοί επισκέπτες σε 4 ημέρες.

Η αγορά έργων τέχνης έχει περάσει από πολλά στάδια και έχει ενοχοποιηθεί πολλές φορές βάζοντας στο στόχαστρο διάσημους, αλλά και λιγότερο γνωστούς συλλέκτες με την επικίνδυνη «λογική της φούσκας» να υποβόσκει. Ο διευθυντής της Art –Athina όμως συνεχίζει να πιστεύει πως η τέχνη δεν χάνει ποτέ την αξία της.

Όπως αναφέρει στο FortuneGreece.com, «όσοι επένδυσαν στην τέχνη με προσοχή, δεν έχασαν. Η τέχνη είναι ένας χώρος που μπορεί να τοποθετήσει κανείς τα χρήματά του με ασφάλεια» και συμπληρώνει: «Η Art Athina 2016 διεξάγεται σε ένα περιβάλλον δύσκολο όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για την διεθνή αγορά της τέχνης. Όσο και αν παρατηρείται η μεγάλη στροφή σε σχέση με τα καλλιτεχνικά, σημειώνονται πτωτικές τάσεις σε ότι αφορά την αγοραστική δύναμη».

Αναρωτηθήκαμε αν αυτό έχει προκύψει μόνο λόγω οικονομικής κρίσης ή αν συντρέχουν και άλλοι λόγοι όπως π.χ η δυσπιστία των αγοραστών απέναντι στις γκαλερί ή τους καλλιτέχνες. Ο κ. Κανιάρης εξηγεί: «Πλέον, αυτό που ονομάζαμε αποκλειστική συνεργασία ανάμεσα σε γκαλερί και καλλιτέχνες, έχει αρχίσει και εκλείπει. Το μοντέλο όπου για δεκαετίες καλλιτέχνες και γκαλερί πορεύονταν από κοινού και κατ’ αποκλειστικότητα, ήταν σε πολλές περιπτώσεις ωφέλιμο για όλους και ήταν μια δικλείδα ασφαλείας για τους αγοραστές, αλλά πλέον δεν υπάρχει. Είμαι παιδί καλλιτέχνη, αλλά είμαι και στον χώρο των γκαλερί πολλά χρόνια και ξέρω και τις δυο πλευρές, όποτε μπορώ να σας πω ό,τι ο καθένας από την σκοπιά του έχει δίκαιο. Έχει έρθει η ώρα να κάτσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι της γόνιμης συζήτησης και να βρούμε μια αρμονική λύση».

Η Art- Athina, παραμένει, ωστόσο, ένα δυνατό σημείο εμπορικών πράξεων και «το ενδιαφέρον για πιθανούς αγοραστές και συλλέκτες θα είναι μεγάλο και τη φετινή χρονιά» μας διαβεβαιώνει με αισιοδοξία.

Τι περιλαμβάνει η φετινή Art – Athina

Η συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, το έργο του κορυφαίου γλύπτη Γιώργου Λάππα, ένα αφιέρωμα στην ιστορική «Γκαλερί Κοχλίας» της Θεσσαλονίκης, η δράση «Cut the Fence» (πρωτοβουλία Ελβετών καλλιτεχνών), κατά την διάρκεια της οποίας θα κοπούν 20 μέτρα υφάσματος του «φράχτη» σε αντάλλαγμα μίας χρηματικής προσφοράς υπέρ των «Γιατρών του Κόσμου», έως και η έκθεση με έργα κρατουμένων από φυλακές της χώρας, είναι ενδεικτικά του εύρους και του προσανατολισμού της Art Athina, που θα διεξαχθεί παραδοσιακά στο TaeKwonDo (Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου) από την Πέμπτη 26 Μαΐου έως και την Κυριακή 29 Μαϊου.

Στον κεντρικό πυρήνα είναι, όπως πάντα, οι αίθουσες τέχνης, ελληνικές και ξένες (49 γκαλερί από 13 χώρες). Μαζί με το παράλληλο πρόγραμμα, αυτή η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης επιβεβαιώνει στην 21η έκδοσή της την αντοχή της Art Athina στον χρόνο, «ως ένα από τα αναμενόμενα, αλλά και τα επιδραστικότερα γεγονότα εικαστικού ενδιαφέροντος στον τομέα της σύγχρονης τέχνης», σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, διοργανωτή της συνάντησης. Τα στοιχεία, όλα αυτά τα χρόνια, για την προσέλευση επισκεπτών έχουν διαρκώς αυξανόμενη τάση, με κορυφαία την περσινή Art-Athina, όπου 39.000 επισκέπτες πέρασαν το κατώφλι της. Επιδίωξη των διοργανωτών φέτος είναι η προσέλευση να ξεπεράσει το όριο των 42.000 επισκεπτών.

To αναλυτικό πρόγραμμα της 21ης Art Athina βρίσκεται στον ιστότοπο artathina.gr.