Alibaba…η επιστροφή: Σχεδιάζει ομόλογο – «μαμούθ» ύψους 5 δισ. εντός του Ιανουαρίου

Alibaba…η επιστροφή: Σχεδιάζει ομόλογο – «μαμούθ» ύψους 5 δισ. εντός του Ιανουαρίου
ADDIS ABABA, ETHIOPIA - NOVEMBER 25: Founder of Alibaba, Jack Ma makes a speech as he attends the Electronic World Trade Platform in Addis Ababa, Ethiopia on November 25, 2019. Minasse Wondimu Hailu / Anadolu Agency Photo: AFP

Συνολικά κεφάλαια ύψους 5 δισ. δολαρίων σχεδιάζει να συγκεντρώσει η κινεζική Alibaba μέσω της έκδοσης ομολόγου εντός του Ιανουαρίου, εν μέσω ρυθμιστικού ελέγχου του συνιδρυτή της, Τζακ Μα από τις κινεζικές αρχές.

Τα έσοδα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία η Alibaba είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει για να καλύψει γενικές εταιρικές δαπάνες, ανέφερε πηγή του Reuters. Το σχέδιο πώλησης ομολόγων, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος, δεν έχει οριστικοποιηθεί και υπόκειται σε αλλαγές, ανέφερε η πηγή του Reuters.

Η έκδοση αυτή αποκτάει μεγαλύτερη σημασία εν μέσω φημών ότι ο Τζακ Μα έχει «εξαφανιστεί» από τον περασμένο Οκτώβριο μετά την κριτική που άσκησε κατά των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών.

Μετά την ομιλία του Μα, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν αντιμονοπωλιακή έρευνα για την Alibaba, «μπλόκαραν» την IPO της θυγατρικής Ant Group, ύψους 35 δισ. δολαρίων και διέταξαν την fintech εταιρεία να αλλάξει τις δανειοδοτικές και άλλες καταναλωτικές χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου για την κάλυψη κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Εκτός αυτού, μάλιστα, επέβαλε πρόστιμο στην Alibaba για εξαγορές και συγχωνεύσεις που είχε πραγματοποιήσει πριν από μερικά χρόνια.

«Βλέπουμε την έκδοση ως μία εξερεύνηση, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από την Ant και τον Τζακ Μα» σημειώνει η Lucror Analytics, η οποία εδρεύει στη Σιγκαπούρη. «Ίσως καταδείξει πόσο σοβαρά αντιλαμβάνονται οι διεθνείς επενδυτές το ταχέως εξελισσόμενο εποπτικό περιβάλλον στην Κίνα».

Η Alibaba, εξάλλου, δεν φαίνεται να «καίγεται» για ρευστότητα, καθώς τα ταμειακά αποθέματα έως το τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχονταν σε σχεδόν 90 δισ. δολάρια.