Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση με αιχμές για Σημίτη-Καραμανλή ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση με αιχμές για Σημίτη-Καραμανλή ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Κ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιωάννης Δραγασάκης (2ος Α), ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης (Α), ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Πάνος Κουρουμπλής (2ος Δ) και ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος (Δ) παρευρίσκονται στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη Βουλή, Αθήνα Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Οι βασικές αρχές του νέου νομοσχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση όπως τέθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο.

«Συζητήσαμε τις λεπτομέρειες ενός νόμου-τομή στην δημόσια διοίκηση της χώρας. Μια ριζοσπαστική-προοδευτική διοικητική μεταρρύθμιση, που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν, είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό, είτε στην δήθεν επανίδρυση του κράτους» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. «Βάζουμε τέλος στο πελατειακό, κομματικό κράτος, δίνουμε ανάσα με εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς» προσέθεσε η ίδια.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης στην δημόσια διοίκηση δεν συνιστά πολιτική προσλήψεων, αλλά αξιολόγησης. Διευκρινίζουν, ότι στην βασική δομή του νομοσχεδίου υπάρχει μια δεξαμενή στελεχών, το Εθνικό Μητρώο το οποίο αποτελεί και τον πρώτο “πυλώνα” του νόμου, με την επιλογή προϊσταμένων και την αξιολόγηση να αποτελούν τους άλλους δύο πυλώνες.

Στις υπηρεσίες του “στενού” δημοσίου τομέα θα υπάρξουν καινούργια οργανογράμματα, από τα οποία θα προκύψει και η θέση του θεσμικού γενικού γραμματέα με πενταετή θητεία. Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι θα υπάρξει σύστημα αξιολόγησης με νέο νόμο.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης δομών, θα υπάρχει τελικά θέση θεσμικού (δηλαδή υπηρεσιακου) Γενικού γραμματέα στα υπουργεία από το μητρώο με 5ετη θητεία, τον οποίο ή εκάστοτε κυβέρνηση δε θα μπορεί να αλλάξει.

Το νομοσχέδιο θα χωρίζεται σε τρία μέρη (Αξιολόγηση, Επιλογή προϊσταμένου, Δημιουργία μητρώου) στελεχών και θα έλθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι διατάξεις του θα έχουν μεταβατικότητα, καθώς απαιτείται χρόνος για την πλήρη εφαρμογή του.