Αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση: Δύο προτάσεις στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση: Δύο προτάσεις στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για την Ελλάδα, Τρίτη 7 Ιουλίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/EUROPEAN COUNCIL/Christos DOGAS

Χρηματοδότηση για τον Ιούλιο ζητά η Ελλάδα  με αντάλλαγμα κάποιες μεταρρυθμίσεις- Κατατέθηκε το ελληνικό αίτημα στον ESM για νέο Μνημόνιο. 

Δύο προτάσεις θέτει σήμερα στους Ευρωπαίους Εταίρους η ελληνική κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και της τετραμερούς συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ – Γιούνκερ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των ευρωπαϊκών οργάνων έχει τεθεί πρόταση για ρύθμιση των τρεχόντων υποχρεώσεων της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές της μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά και λύση που αφορά το επόμενο διάστημα, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι εξακολουθούν να “ακούν” κι άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

Όπως τόνισαν από την κυβέρνηση, το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής. Η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι  έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, τονίζοντας ότι παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις.

Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους.

Η Ελλάδα ελπίζει ότι η σύνοδος θα δώσει το πολιτικό νεύμα στην κατεύθυνση που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγκρίνει την αναγκαία οικονομική βοήθεια.

«Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα περάσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές από το ελληνικό κοινοβούλιο», αναφέρει αξιωματούχος στο Dow Jones Newswires.

Το απόγευμα της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνάντηση αυτή, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε την ελληνική πρόταση, ενώ αναζητήθηκε και ο “οδικός χάρτης” της συμφωνίας, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε νωρίτερα σήμερα (προφορικά) στο Eurogroup την πρόταση της ελληνική πλευράς, ενώ όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Ελλάδα θα αιτηθεί αύριο νέα οικονομική βοήθεια από τον μηχανισμό ESM.

Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να συνεδριάσουν ξανά την Τετάρτη το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης, για να συζητήσουν την ελληνική πρόταση εφόσον αυτή κατατεθεί γραπτώς, όπως τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πηγές από την ελληνική κυβέρνηση άφησαν να εννοηθεί ότι πρόθεση του οικονομικού επιτελείου ήταν να παρουσιαστεί η ελληνική πρόταση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προφορικά, καθώς, όπως είπαν, «το Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει σήμερα αποφάσεις».

Διαβάστε ακόμη: Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup

Απόπειρα παράκαμψης του Eurogroup

Τι θα προβλέπει το αίτημα στον ESM

Ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για αίτημα την Τετάρτη για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και μια ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρυθμίσεων.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως υπάρχει ευρεία κατανόηση απ’ όλες τις πλευρές ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν μπορεί να συμφωνηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε υπάρχει η ανάγκη για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι αυτή η συμφωνία να καλύψει τις ανάγκες του τρέχοντος μήνα. Τέλος, οι ίδιες πηγές είπαν ότι ο πρωθυπουργός θα εκθέσει σήμερα στους ομολόγους του κείμενο προτάσεων που θα συνδυάζει τις προτάσεις των θεσμών, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης ενδεχομένως να πραγματοποιήσουν και νέα έκτακτη σύνοδο την Κυριακή για να εγκρίνουν ένα σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα εφόσον οι θεσμοί είναι ικανοποιημένοι με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων, αναφέρουν δύο υψηλόβαθμες πηγές της ΕΕ στο Reuters.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να υποβάλει μέσα στις επόμενες ώρες επίσημο αίτημα για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη το πρωί της Τετάρτης για να εξετάσουν το αίτημα.