Αλλαγή της συμφωνίας με την ΕΤΕπ επιδιώκει το ΥΠΑΝ

Αλλαγή της συμφωνίας με την ΕΤΕπ επιδιώκει το ΥΠΑΝ

Τροποποιήσεις με στόχο να μπορεί να δίνει η χώρα μας μικρότερου ύψους εγγυήσεις για τα κονδύλια, προσπαθεί να επιφέρει το Υπουργείο Ανάπτυξης. 

Την αλλαγή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να μπορεί να δώσει η χώρα μας μικρότερου ύψους εγγυήσεις για τα κονδύλια που διατίθενται στην ελληνική αγορά από την ΕΤΕπ, μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, θα επιχειρήσει άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, μια τέτοια αλλαγή θα εξασφάλιζε τα κεφάλαια στα οποία υπολογίζει το υπουργείο, για την επιδότηση του επιτοκίου στα ενήμερα δάνεια.

Αυτό προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χόρστ Ράιχενμπαχ με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκο Δένδια.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι θέμα της συνάντησης ήταν η αύξηση της παροχής ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους και η καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Σχετικά με τη συμφωνία με την ΕΤΕπ ο κ. Ράιχενμπαχ δήλωσε: «Είναι αλήθεια ότι, ποτέ δεν ήμουν ικανοποιημένος από τη συμφωνία ΕΤΕπ – Ελλάδας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ήταν μία δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα και τη διαπραγμάτευση που έκανε. Τώρα, το περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο και υπάρχει πλέον αντικειμενική θέση για μία καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση σχετικά με την αύξηση της ρευστότητας, χωρίς επιπλέον εξασφαλίσεις καθώς έχει ανέβει η βαθμολόγηση της Ελλάδας. Περιμένω ότι θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα».

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η σχέση εγγυήσεων – κεφαλαίων στη συμφωνία με την ΕΤΕπ είναι ένα προς δύο και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να μη χαθεί ούτε το τελευταίο ευρώ των διαρθρωτικών ταμείων.

Συζητήθηκε, λοιπόν, και η επιδότηση των δανείων των ενήμερων δανείων και ο κ. Ράιχένμπαχ ανέφερε σχετικά με αυτό: «θέλω να ελπίζω ότι δουλεύοντας μαζί θα μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το μέλλον της Ελλάδας εστιάζεται στο πως θα προχωρήσουν οι Μμε επιχειρήσεις και ως παράδειγμα ανέφερε ότι η νέα προγραμματική περίοδος των διαρθρωτικών ταμείων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά ρευστότητας στις μικρομεσαίες.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι σε προκαταρκτικό στάδιο βρίσκονται επαφές και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για το θέμα της ρευστότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ