Άλλαξε τη Μονόπολη. Μπορείς!

Άλλαξε τη Μονόπολη. Μπορείς!

Δημόσια.... διαβούλευση μέσω Facebook για τον εκσυχρονισμό των κανόνων του θρυλικού επιτραπέζιου παιχνιδιού.

Ήταν ίσως η πρώτη επαφή μας, ως παιδιά, με τον άκρατο καπιταλισμό: μία πρώτη εμπειρία ή ακόμη και η… προετοιμασία μας για έναν κόσμο οικονομικής δολοπλοκίας, στον οποίο μπορεί να υπάρχει μόνον ένας κυρίαρχος και νικητής, ενώ όλοι οι υπόλοιποι καταλήγουν όχι απλά ηττημένοι, αλλά και χρεοκοπημένοι!

Το ίδιο συμβαίνει ξανά και ξανά στο ταμπλό της «Μονόπολης» από το 1935, από τότε δηλαδή που ο Τσαρλς Ντάροου πατένταρε την ιδέα του μεγαλύτερου σήμερα -σε αριθμό παικτών- εμπορικού επιτραπέζιου παιχνιδιού στον κόσμο.

Όμως, όπως συμβαίνει σε κάθε παιχνίδι, έτσι κι εδώ οι κανόνες υπάρχουν για να «σπάνε».

Κι επειδή οι καιροί αλλάζουν και αυτοί, πάνω στο ταμπλό της «Μονόπολης» εφαρμόζονται πια αυθαίρετα αρκετοί νέοι, άγραφοι και πιο… ελαστικοί κανόνες.

«Από τους πιο αναρχικούς», αναφέρει χαρακτηριστικά το Time, «είναι το “Break the Bank”, όπου οι παίκτες κατάσχουν με την αρχή κιόλας του παιχνιδιού τα μισά περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας», έτσι για να έχουν!

«Με απλά λόγια», προσθέτει το αμερικανικό περιοδικό, «οι παίκτες δεν νιώθουν πλέον άνετα με τον σκληρό καπιταλισμό -της λογικής “κολύμπα ή πνίξου”- ακόμη κι εάν πρόκειται απλά για ένα παιχνίδι, όπου ο τζόγος δεν έχει συνέπειες στην πραγματική ζωή. Πόσο μάλλον εάν το πρόσωπο που «ξαφρίζεις» είναι η μάνα σου ή το ανήλικο παιδί σου».

Μπροστά σε αυτά τα νέα δεδομένα κι επειδή το μόνιμο ζητούμενο είναι οι πωλήσεις, αμερικανική εταιρία Hasbro -που εκδίδει τη «Μονόπολη», μαζί με την Rarker Brothers– αποφάσισε να μπει κι αυτή στον «χορό» των αλλαγών, αυτή τη φορά χωρίς να περιορίζεται σε νέες και διάφορων θεματολογιών εκδόσεις.

Για πρώτη φορά λοιπόν στα χρονικά της «Μονόπολης», διεξάγει ψηφοφορία στον λογαριασμό του εξαιρετικά δημοφιλούς επιτραπέζιου παιχνιδιού στο Facebook, ζητώντας από τους «φίλους» του να… «παίξουν» με τους κανόνες!

Κοντολογίς, στο facebook.com/monopoly οι «πιστοί» του είδους καλούνται να αποφασίσουν το «λίφτινγκ» της «Μονόπολης» και να διαφοροποιήσουν το παιχνίδι, επιλέγοντας τους νέους του κανόνες.

Για την ακρίβεια, αυτοί δεν θα αλλάξουν εντελώς. Απλά θα… εκσυγχρονιστούν, με την προσθήκη πέντε νέων, που θα επιλεγούν μέσα από ένα σύνολο δέκα προτεινόμενων εναλλακτικών, που έχουν αναρτηθεί στο FB. Κι όταν με το καλό ξεκαθαρίσει το «τοπίο», θα τεθούν σε ισχύ στη νέα ειδική έκδοση της «Μονόπολης», που αναμένεται στα ράφια τον Σεπτέμβρη. Για όσους «πιστούς», η ψηφοφορία λήγει την Πέμπτη 3 Απριλίου!

Διαβάστε ακόμη:

Τα πιο πολυαναμενόμενα παιχνίδια για το Playstation 4

Google Glass: Τα πρώτα παιχνίδια είναι εδώ