Αλλάζει το φορολογικό καθεστώς για τις startups στην Ελλάδα

Αλλάζει το φορολογικό καθεστώς για τις startups στην Ελλάδα

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα ευνοεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς το φορολογικό καθεστώς που ισχύει δεν ευνοεί την ανάπτυξή τους και επισήμανε ότι «άμεσος στόχος είναι να σταματήσουμε την εκροή επιστημονικού δυναμικού από τη χώρα».

Ο κ. Παπαδημητρίου βρέθηκε σήμερα με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στην αίθουσα του ΕΒΕ Κοζάνης. Εκτός από το θέμα των startups αναφέρθηκε και γενικότερα στο ζήτημα των φόρων.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με το φορολογικό καθεστώς της Βουλγαρίας και της FYROM και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να υποσχεθεί τέτοιο χαμηλό ποσοστό φορολογίας, αντίστοιχο των δύο χωρών», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στα επίμονα ερωτήματα για τις επιχειρήσεις που «μεταναστεύουν» στις γειτονικές χώρες, όπου υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό φορολόγησης, ο κ. Παπαδημητρίου παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχει χαμηλή φορολογία, αλλά απουσιάζει κάθε είδους προστασία σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, γεγονός το οποίο οι επιχειρήσεις, όταν αποφασίσουν να προβούν σε μεγάλες επενδύσεις, λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους.

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας και συμπλήρωσε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση «θα προχωρήσει στη διοργάνωση 13 αναπτυξιακών συνεδρίων, όπου σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους πολίτες θα πούμε τι πρέπει να γίνει». Σε αυτό το σημείο ζήτησε τη συνεργασία των φορέων και των επαγγελματικών ενώσεων για τον διάλογο και τις προτάσεις που θα πρέπει να διατυπωθούν, με στόχο «τη δημιουργία ενός διαφορετικού αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα, που είναι και η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης».