Άλμα 2% για το πετρέλαιο έφερε η επίθεση σε ιρανικό τάνκερ

Άλμα 2% για το πετρέλαιο έφερε η επίθεση σε ιρανικό τάνκερ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με δύο πυραύλους έπληξαν το ιρανικό πετρελαιοφόρο Sinopa, προκαλώντας πυρκαγιά στο πλοίο αυτό ενώ έπλεε ανοιχτά του λιμανιού της Τζέντας στην Σαουδική Αραβία, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση του Ιράν.

Η είδηση της έκρηξης σε ιρανικό τάνκερ πυροδότησε νέους φόβους για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και άνοδο των τιμών του πετρελαίου, που βρίσκονταν σε κλοιό πιέσεων το τελευταίο διάστημα.

Στον απόηχο της είδησης η τιμή του μπρεντ κατέγραψε άνοδο έως και 2,3% στα 60,46 δολάρια το βαρέλι και στις 10:15 π.μ. (ώρα Ελλάδος) διαμορφώνεται στα 60,13 δολάρια. Η ανάλογη η εικόνα για το αμερικανικό ελαφρύ αργό CL (WTI), που ενισχύθηκε έως και 2,1% στα 54,69 δολάρια και διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 54,47 δολάρια.

Νωρίτερα, πρακτορείο ISNA μετέδωσε την είδηση της έκρηξης σε ιρανικό τάνκερ που ανήκει στην κρατική εταιρεία του Ιράν (NIOC) με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο πλοίο, το οποίο βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της πόλης Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως «τρομοκρατική ενέργεια», χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περαιτέρω αναφορές που να υποστηρίζουν το συγκεκριμένο ισχυρισμό.

Όπως ανέφερε το δίκτυο Russia Today επικαλούμενο πληροφορίες από το ιρανικό πρακτορείο ISNA, το πετρελαιοφόρο «Sinopa» που ανήκει στην Κρατική Εταιρεία Ιρανικού Πετρελαίου (NIOC) διέπλεε την Ερυθρά Θάλασσα, τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη.

Μάλιστα, κατά την ίδια πηγή, η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε δύο δεξαμενές, με αποτέλεσμα να προκληθεί πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα περιμετρικά του σκάφους.

Δύο πύραυλοι έπληξαν το ιρανικό τάνκερ, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση της Τεχεράνης

Δύο πύραυλοι έπληξαν το ιρανικό πετρελαιοφόρο Sinopa, προκαλώντας πυρκαγιά στο πλοίο αυτό ενώ έπλεε ανοιχτά του λιμανιού της Τζέντας στην Σαουδική Αραβία, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση του Ιράν. «Δύο πύραυλοι έπληξαν το ιρανικό πλοίο κοντά στο λιμάνι της Τζέντας στην Σαουδική Αραβία», μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, επικαλούμενη την Ιρανική Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC), η οποία διαχειρίζεται τον στόλο των πετρελαιοφόρων του Ιράν. Σύμφωνα και πάλι με την NIOC, την οποία επικαλέστηκε η δημόσια ιρανική τηλεόραση, το τάνκερ έπιασε φωτιά ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τις σαουδαραβικές ακτές και πετρέλαιο διαρρέει στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.

Νωρίτερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nour είχε μεταδώσει ότι όλα τα μέλη του πληρώματος του ιρανικού δεξαμενόπλοιου είναι σώα και αβλαβή και ότι η κατάσταση στο πλοίο είναι υπό έλεγχο. «Κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε στην έκρηξη (…) η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», πρόσθεσε το Nour, ένα πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Το περιστατικό σημειώνεται λιγότερο από ένα μήνα έπειτα από τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο διυλιστήριο της Aramco, στην πόλη Αμπκάικ της Σαουδικής Αραβίας, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Η Τζέντα είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα και συνιστά την κύρια θαλάσσια διέξοδο για τη Σαουδική Αραβία.

Η NIOC δεν έχει, πάντως, επιβεβαιώσει μέχρι και αυτή την ώρα το περιστιατικό. Η εταιρεία βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη του ιρανικού Υπουργείου Πετρελαίου και είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου για λογαριασμό της Τεχεράνης.