Άλμα ανάπτυξης +16,2% για την ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο του 2021

Άλμα ανάπτυξης +16,2% για την ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο του 2021
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναπτυξιακό άλμα 16,2% σημείωσε το ελληνικό ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2021 σε εποχικά διορθωμένη βάση έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η ΕΛΣΤΑΤ.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4%.

Tην ίδια στιγμή, σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 16,2%. Με βάση αυτές τις επιδόσεις η ανάπτυξη στο εξάμηνο φτάνει το 7%.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, μεταξύ β’ τριμήνου 2021 και β’ τριμήνου 2020:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 12,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 13,2% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης κατά 6,1%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 12,9%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%).

Ενώ, μεταξύ β’ τριμήνου και α’ τριμήνου 2021, καταγράφηκαν τα εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% (η κατανάλωση των νοικοκυρών μειώθηκε 0,4% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,7%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 4,3%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%).

Η επίδοση κατατάσσει τη χώρα μας ψηλά στην κατάταξη της ευρωζώνης. Οι οικονομίες της ευρωζώνης επανήλθαν δυναμικά σε τροχιά ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 με τις ισχυρότερες επιδόσεις να καταγράφονται, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στην Ισπανία (19,8%), τη Γαλλία (18,7%), την Ιταλία (17,3%) και την Πορτογαλία (15,5%) όταν Τσεχία (7,8%), Λιθουανία (8,6%) και Γερμανία (9,2%) κατέγραψαν τις «ασθενέστερες» μεταβολές.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ανάπτυξη 13,7% στην ευρωζώνη και 13,2% στην Ε.Ε το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, μετά από συρρίκνωση 1,3% (σε Ε.Ε και ευρωζώνη) το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει σε ανοδική αναθεώρηση των ετήσιων εκτιμήσεων για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η αναθεώρηση αναμένεται με το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις 4 Οκτωβρίου και ο πήχης αναμένεται να μπει σαφώς ψηλότερα σε σχέση με την τρέχουσα επίσημη εκτίμηση για μεγέθυνση 3,6%.

Το γεγονός άλλωστε επιβεβαίωσε σε δήλωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας αμέσως μετά τις ανακοινώσεις.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι για κάθε 10% αύξηση των εισπράξεων του τουρισμού (σε όρους εισπράξεων θα φτάσει τουλάχιστον το 60% των εισπράξεων που είχε το 2019 έναντι του 25% των εισπράξεων του 2019 που πέτυχε ο τουρισμός το 2020) αυξάνει κατά 1% το ΑΕΠ. Αν επαληθευτούν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μόνο από την τουριστική κίνηση Ιουλίου και Αυγούστου, έχουμε ήδη κερδίσει σχεδόν 2% στο ΑΕΠ μας.

Παράλληλα με την καλή πορεία του τουρισμού, περαιτέρω ώθηση στο ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο προμηνύουν πρόδρομοι δείκτες όπως η ιδιωτική κατανάλωση, οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή και η οικοδομική δραστηριότητά που κινούνται από τον Μάιο με διψήφιους ρυθμούς αύξησης.

Ωστόσο η αναθεώρηση της ανάπτυξης για το σύνολο του 2021 από το 3,6% σε ένα ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 4% που ήδη υπολογίζει ανεπίσημα το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να πιστοποιηθεί και από τους θεσμούς ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.