Alpha Bank: Επενδύοντας σε ένα Βιώσιμο Αύριο

Alpha Bank: Επενδύοντας σε ένα Βιώσιμο Αύριο
Η Τράπεζα εισήγαγε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την έννοια των Επενδύσεων με Περιβαλλοντικό Αντίκτυπο, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες της να γίνουν μέρος της αλλαγής.

Η Alpha Bank θέτει στο επίκεντρο της Εταιρικής της Υπευθυνότητας τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη, αναπτύσσοντας μια σειρά από δράσεις, πρωτοβουλίες και προϊόντα, που της επιτρέπουν να μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα, να στηρίξει την πράσινη μετάβαση και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία γύρω από το περιβάλλον. Έχοντας αναγνωρίσει τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις, έχει καθιερώσει και εφαρμόζει συγκεκριμένη μία Υπεύθυνη Επενδυτική Στρατηγική προσανατολισμένη στη Βιωσιμότητα.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, η Alpha Bank, έχει εισαγάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την έννοια των Επενδύσεων με Περιβαλλοντικό Αντίκτυπο (Impact Investments) μέσω επενδυτικών προϊόντων (Structured Notes) που προσφέρονται σε πελάτες του Private Banking.

Το 2021 εκδόθηκαν -αποκλειστικά για προσφορά μέσω της Alpha Bank- έξι σύνθετα ομόλογα με εκδότη τη BNP Paribas, που ανήκουν στην κατηγορία των «Επενδύσεων με Αντίκτυπο», τα οποία λειτουργούν ως εξής: για κάθε 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας συμμετοχής σε Structured Notes, φυτεύεται 1 δέντρο. Μέσω της συμμετοχής τους στα ομόλογα αυτά, δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία στους πελάτες της Τραπεζας να χρηματοδοτήσουν τη φύτευση 17.379 δένδρων.

Η Alpha Bank συνεργάστηκε με τον οργανισμό Reforest’ Action και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης, που εντόπισαν την ανάγκη αποκατάστασης του δάσους του Αρωνά του Δήμου Κατερίνης. Πρόκειται για ένα δάσος έκτασης περίπου 1.000 εκταρίων που αποτελείται κυρίως από ουγγρικές δρύες. Το έργο υπολογίζεται ότι θα έχει διάρκεια 5 έτη (2021 -2026), με στόχο τη φύτευση 30.000 δέντρων. Μετά το πέρας της υλοποίησης του έργου, τα νέα δέντρα που φυτεύονται παρακολουθούνται από ειδικούς επιστήμονες δασοκομίας και τεχνικούς αγρονομίας, προκειμένου να διασφαλίζεται η ανάπτυξή τους στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Στρατηγική & Σκοπός

Σύμφωνα με τον 15ο Παγκόσμιο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ «Ζωή στη Στεριά», τα δάση καλύπτουν το 30% της επιφάνειας της Γης και παρέχουν επισιτιστική ασφάλεια και καταφύγιο. Τα δάση συνιστούν, επίσης, στοιχείο-κλειδί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Η Alpha Bank, αναλαμβάνοντας υπεύθυνη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, υλοποιεί δέσμη δράσεων που καλύπτουν:

  1. Την άμεση ανταπόκριση σε φυσικές καταστροφές και την υποστήριξη φορέων και ομάδων που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων και φυσικών καταστροφών
  2. Την ενίσχυση της αποκατάστασης του οικοσυστήματος και την προστασία της βιοποικιλότητας, και
  3. Τη δημιουργία καινοτόμων τραπεζικών προϊόντων με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Παραμένοντας διαχρονικά προσηλωμένη στη διάθεση καινοτόμων επενδυτικών προϊόντων, η Alpha Bank υιοθετεί και αναδεικνύει όρους βιωσιμότητας και κριτηρίων ESG, συμβάλλοντας με θετικό τρόπο στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για το περιβάλλον και την κοινωνία. Με στόχο τη χρηματοδότηση αποκατάστασης δασών στην Ελλάδα, η Τράπεζα πρωτοπορεί, δίνοντας στους Πελάτες της τη δυνατότητα να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της αγοράς βιώσιμων επενδυτικών προϊόντων. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η άμεση χρηματοδότηση δράσεων που συμβάλλουν στο περιβάλλον ή στην τοπική κοινωνία, όπως η αποκατάσταση ελληνικών δασών.

Αντίκτυπος και Οφέλη

Οι πελάτες της Alpha Bank, με την συμμετοχή τους στις Επενδύσεις με Αντίκτυπο, χρηματοδότησαν μέσω της Reforest΄Action τη φύτευση 17.379 δέντρων στο δάσος του Αρωνά, τα οποία συνεισφέρουν στη δέσμευση 2.606 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, παρέχουν καταφύγιο σε πάνω από 52.000 άγρια ζώα, παράγουν οξυγόνο για περισσότερους από 69.500 μήνες και δημιουργούν περίπου 17.380 ώρες εργασίας.

Μέσα από την εφαρμογή μιας μακροχρόνιας στρατηγικής που ευνοεί τη φυσική αναγέννηση της ποικιλίας των ειδών των δέντρων, το δάσος θα ωφεληθεί ως εξής:

  • Θα συντηρηθεί η προστατευτική αξία που έχει το δάσος για το έδαφος και το οικοσύστημα.
  • Θα διατηρηθεί η υγεία του δάσους, καταπολεμώντας την κλιματική αλλαγή.
  • Εξασφαλίζεται η ανθεκτικότητά του απέναντι σε βιοτικούς και αβιοτικούς κινδύνους.
  • Ενισχύεται η αξία του δάσους μέσα από την προώθηση κατάλληλων ειδών.
  • Προστατεύεται η άγρια ζωή.

Επιπλέον, υπάρχουν οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης, καθώς το δάσος είναι κατάλληλο για μελισσοκομία, καλλιέργεια μανιταριών και κυνήγι, ενώ η φυσική ομορφιά του προσθέτει και τουριστική αξία.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στις 2 Νοεμβρίου.