Alpha Bank: Υπερφορολογούνται όσοι είναι συνεπείς φορολογούμενοι

Alpha Bank: Υπερφορολογούνται όσοι είναι συνεπείς φορολογούμενοι

Το μέσο ποσοστό επιβάρυνσης για τους συνεπείς είναι κοντά στο 53,6%, ενώ για κάποιους άλλους κοντά στο μηδέν.

Η υπερφορολόγηση που παρατηρείται στην Ελλάδα κατά τα τελευταία έτη, πλήττει μόνο τους συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, εκείνους δηλαδή που πληρώνουν τους φόρους τους. Αυτό αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας και συμπληρώνουν πώς το μέσο ποσοστό επιβάρυνσης για τους συνεπείς είναι κοντά στο 53,6%, ενώ για κάποιους άλλους κοντά στο μηδέν.

Ακόμη, όπως προκύπτει από την ανάλυση, εάν όλοι οι φορολογούμενοι επεδείκνυαν την απαιτούμενη πειθαρχία, τότε τα έσοδα του κράτους θα ανέρχονταν στα 97,5 δισ. ευρώ το 2013, δηλαδή στο 53,6% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρωζώνη δεν υπερβαίνει το 46,7% του ΑΕΠ. «Προβάλλεται σήμερα ο ισχυρισμός από πολλούς ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγούμενου υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών. Από την άλλη πλευρά, εκφράζονται απόψεις ότι η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων δεν είναι υψηλότερη από άλλες χώρες της Ζώνης του Ευρώ και ότι η Ελλάδα υποφέρει από λίγους φόρους».

Πώς συμπληρώνουμε τη φετινή φορολογική δήλωση

Σημειώνεται ότι εκτός από τα έσοδα που πράγματι εισπράχθηκαν, με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές το 2013 βεβαιώθηκαν επιπλέον φόροι ύψους 7,75 δισ. ευρώ και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ που δεν πληρώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμοι. Επιπλέον, ένα πρόσθετο ποσό φόρων ύψους άνω των 7 δισ (περίπου 15% επί των εισοδημάτων που αποκτώνται στην παράλληλη οικονομία στην Ελλάδα) δεν βεβαιώθηκαν καν διότι δεν δηλώθηκαν είτε στον ΦΠΑ είτε στους ΦΕΦΠ και ΦΕΝΠ είτε στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων και καπνού.

Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό φορολογικής επιβάρυνσης για τους φορολογούμενους που δεν πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ή τις πλήρωσαν μόνο μερικώς είναι μηδέν (0%), ή πολύ χαμηλό.

Διαβάστε επίσης: «Πίσω» για το Ε9 ανηλίκων με παρέμβαση Σαμαρά