Alpha Bank – Unicredit: Τα επόμενα βήματα – Στα «σκαριά» επέκταση και εξαγορές στη Ρουμανία

Alpha Bank – Unicredit: Τα επόμενα βήματα – Στα «σκαριά» επέκταση και εξαγορές στη Ρουμανία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κοινή συνέντευξη του CEO της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη και του CEO της UniCredit, Andrea Orcel.

Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, και ο CEO της UniCredit, Andrea Orcel, στο πλαίσιο κοινής τους συνέντευξης στο Bloomberg, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης και εξαγορών στη Ρουμανία.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία, δήλωσαν ότι πιστεύουν στις προοπτικές της Ρουμανίας και ότι βλέπουν πολύ μεγάλη αξία εκεί. «Εφόσον και όταν υπάρξει ευκαιρία, θα εξετάζαμε συνεργατικά και το ενδεχόμενο εξαγορών», δήλωσε ο κ.Orcel.

Η συνεργασία με την Alpha Bank είναι από τις μικρότερες διαπραγματεύσεις που έχει διαχειριστεί ο κ. Orcel. Παρόλα αυτά έχει εξελιχθεί με τέτοιον τρόπο, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται σε πρότυπο για την εισαγωγή της ιταλικής τράπεζας σε νέες αγορές.

Από την πλευρά της Alpha Bank, σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, η συνεργασία με την UniCredit αποτέλεσε δίοδος να αντλήσει μεγαλύτερη αξία, διατηρώντας παράλληλα μία επένδυση σε μεγαλύτερη τράπεζα, η οποία θα εξυπηρετεί τους Έλληνες πελάτες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. «Η Ρουμανία είναι μια σπουδαία αγορά», δήλωσε ο κ. Ψάλτης, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση επέκτασης στη χώρα, θα πρόκειται για επιδίωξη από κοινού.

Υπενθυμίζεται ότι η UniCredit συμφώνησε να εξαγοράσει το μερίδιο 9% που κατείχε το ΤΧΣ στην Alpha Bank μαζί με το πλειοψηφικό της μερίδιο στη Ρουμανία. Σύμφωνα με το Bloomberg, στόχος της ιταλικής τράπεζας είναι η συγχώνευση των δύο μονάδων, της δικής της και αυτής που ανήκε στην Alpha Bank. Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μία συνεργασία δικτύου και σε μια κοινοπραξία για συνταξιοδοτικά προϊόντα αποταμίευσης. Η Alpha Bank έλαβε 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά για τη ρουμάνικη δραστηριότητα και διατήρησε το 9,9% της συγχωνευθείσας εταιρείας.

«Είμαι πολύ, πολύ χαρούμενος για αυτό που κάναμε», δήλωσε ο Orcel στο Bloomberg, αποκαλώντας την εξαγορά του 9% της Alpha Bank ένα πιλοτικό εγχείρημα για νέες αγορές, όπου δεν ανταγωνίζεται άμεσα με την ελληνική τράπεζα. «Μπορεί να υπάρχουν άλλες αγορές, στις οποίες ενδιαφερόμαστε να αναπτυχθούμε άμεσα στην κεντρική ανατολική Ευρώπη. Εάν μπορώ να το αναπαράγω με τους συνεργάτες κατά τρόπο που βγάζει νόημα για την UniCredit, θα το κάνω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Ψάλτης από την πλευρά του δήλωσε: «Ενώ είμαστε προφανώς ο jurior partner, η UniCredit μάς συμπεριφέρεται σαν να είμαστε ίσοι», ενθαρρύνοντας τις ιδέες μας, Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό το κλίμα αποτελεί σημαντικό στήριγμα για τις ομάδες της Alpha Bank.

Και οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι πάντως παρουσίασαν τη συνεργασία τους ως εναλλακτικό τρόπο προώθησης της τραπεζικής ολοκλήρωση στην Ευρώπη. Ο κ. Orcel επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιο της UniCredit στην Alpha, ενώ ο κ. Ψάλτης δήλωσε ότι η δομή της συνεργασίας τους αυτή τη στιγμή είναι πολύ συνεκτική.

«Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε εδώ είναι στην καρδιά του ευρωπαϊκού πειράματος και εάν θέλουμε να προωθήσουμε στ’ αλήθεια την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αυτός είναι ένα άλλος τρόπος να το επιτύχουμε», δήλωσε.

Η συμφωνία θα οδηγήσει σε επιπλέον καθαρά κέρδη τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για την UniCredit αρχής γενομένης από το 2026, εκ των οποίων η πλειονότητα θα προέρχεται από τη δραστηριότητα στη Ρουμανία, σύμφωνα με τον κ. Orcel.

Παράλληλα, οι δύο CEOs δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η συνεργασία μεταξύ των τραπεζών μπορεί να εξελιχθεί πέραν των αρχικών προσδοκιών, περιλαμβάνοντας πληρωμές, δραστηριότητα χρηματοδότησης εμπορίου και κεφαλαιαγορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: