Ραντεβού με την Εφορία: Ανάκτηση ρυθμίσεων και 11 αλλαγές

Ραντεβού με την Εφορία: Ανάκτηση ρυθμίσεων και 11 αλλαγές
Photo: pixabay.com
Εκπνέει η προθεσμία για αναβίωση 232.000 χαμένων ρυθμίσεων. Οι αλλαγές στον φορολογικό κώδικα.

Δεύτερη ευκαιρία να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία έχουν όσοι έχασαν ρυθμίσεις ενώ ραντεβού με την εφορία έχουν την ερχόμενη εβδομάδα και οι 8,5 εκατ. φορολογούμενοι καθώς ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποδοχή των δηλώσεων εισοδήματος.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ένδεκα βασικές αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναμόρφωση των φορολογικών διαδικασιών ενημέρωσε τη Βουλή ότι ανοίγει τις επόμενες ημέρες το Τaxisnet. Μάλιστα για πρώτη φορά φέτος οι δηλώσεις Ε1 για ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και περίπου 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους θα είναι προσυμπληρωμένες. Στους ελεύθερους επαγγελματίες εισάγεται ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης με βάση τα 10.920 ευρώ για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα πάνω από 6 χρόνια και αυξάνεται ανά τριετία. Στην περίπτωση χαμηλότερων εισοδημάτων οι φορολογούμενοι έχουν δυνατότητα αμφισβήτησης, οπότε ακολουθεί έλεγχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδικότερα, οι έντεκα βασικές αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας έχουν ως εξής:

1. Αυτόματη οριστικοποίηση των φορολογικών δηλώσεων για όσους έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

2. Κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων και στοιχείων στην εφορία καθώς αυτά διαβιβάζονται στο myDATA.

3. Η επικοινωνία των πολιτών με την εφορία θα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα.

4. Περιορίζεται η διάρκεια των φορολογικών ελέγχων σε ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης κατά 6 μήνες και επιπλέον 6 μήνες υπό προϋποθέσεις, όπως στις περιπτώσεις παρέμβασης εισαγγελικών αρχών ή αρχών τρίτων χωρών.

5. Θεσπίζεται ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου για περιπτώσεις όπως οι εποχικές νεοσύστατες επιχειρήσεις που λειτουργούν για περιορισμένο χρόνο και συχνά κλείνουν χωρίς να αποδίδουν φόρους.

6. Επέκταση της αναστολής του ΑΦΜ και της παροχής εγγύησης σε περίπτωση ανάκτησής του και για όσους διαπράττουν λαθρεμπορία ή νοθεία προϊόντων που υπόκεινται σε φόρο κατανάλωσης.

7. Τακτοποίηση 232.000 εκκρεμών ρυθμίσεων των 72, 100, 120 δόσεων ή της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων. Μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για “Ρυθμίσεις με Ανεξόφλητες Εκπρόθεσμες Δόσεις” οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τυχόν ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις και να ανακτήσουν ρυθμίσεις μέχρι την ψήφιση του νόμου και την έκδοση ΦΕΚ.

8. Θέσπιση δυνατότητας πληρωμής και τακτοποίησης των οφειλών εκτός ρύθμισης εντός 3 μηνών προκειμένου να αποφεύγεται η απώλεια ρύθμισης.

9. Έκπτωση 25% έως 50% στα πρόστιμα για φορολογούμενους που θα αποδεχθούν τις οφειλές που έχουν προκύψει έπειτα από φορολογικό έλεγχο, με στόχο να κλείνουν πιο γρήγορα οι υποθέσεις.

10. Δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης έως και την 10η ημέρα από την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού.

11. Η Πολιτεία συμμορφώνεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου στον φορολογούμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: