Η Amazon σε… prime πωλήσεις!

Η Amazon σε… prime πωλήσεις!
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση 70% των ετήσιων συνδρομών στην Prime υπηρεσία του αμερικανικού κολοσσού στις διαδικτυακές πωλήσεις.

Η εορταστική περίοδος είναι καθοριστική και κρίσιμη για τις επιχειρήσεις. Ακόμη και για την Amazon, που πέρυσι εξασφάλισε το ένα τρίτο των 74,45 δισ. δολ. ετήσιων εισόδων της στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Τα νέα φαίνεται ότι ήταν καλά και φέτος για τον αμερικανικό κολοσσό στις διαδικτυακές πωλήσεις. Περιχαρής, η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια νέοι χρήστες δοκίμασαν πρώτη φορά μέσα στον τελευταίο μήνα τη συνδρομητική υπηρεσία της Prime, εκμεταλλευόμενοι την προσφορά για τη δωρεάν δοκιμή της.

Με 99 δολάρια το χρόνο, η υπηρεσία παρέχει -μεταξύ πολλών άλλων- τη δυνατότητα απολοστής των παραγγελιών μέσα σε μόλις δύο ημέρες, για απεριόριστο όγκο αγορών και χωρίς εξτρά χρεώσεις. Αυξάνοντας δε το «στοίχημα», η Amazon έβαλε στο φουλ τις «μηχανές» και στην υπηρεσία «Prime Now» που παρέχεται μόνον στους κατοίκους της Νέας Υόρκης, με τη δέσμευση για ακόμη πιο άμεσες παραδόσεις.

Σπάζοντας το περυσινό ρεκόρ αποστολής εντός της αμερικανικής μεγαλούπολης -που ήταν στις τρεις ώρες- φέτος κατάφερε να παραδώσει την τελευταία παραγγελία της πριν σημάνουν Χριστούγεννα μέσα σε μόλις 42 λεπτά από τη διαδικτυακή αγορά, που έγινε στο Μανχάταν.

Γενικά αυτήν την εορταστική περίοδο η Amazon έδειξε να ξεπερνά τον εαυτό της. Οι νέες εγγραφές για δοκιμή του Prime δεκαπλασιάστηκαν συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2013, παρά το γεγονός ότι η ετήσια συνδρομή ήταν πέρυσι φθηνότερη κατά 20 δολάρια. Οι παραγγελίες επίσης δεκαπλασιάστηκαν σε όγκο, σε ημερήσια βάση!

Το μεγαλύτερο, όμως, από όλα τα «στοιχήματα» της Amazon για φέτος ήταν το ποσοστό των νέων πελατών του Prime που η εταιρεία θα κατάφερνε να κρατήσει για όλο το 2015, μετά τη λήξη δηλαδή τη προσφοράς για δωρεάν μηνιαία δοκιμή της υπηρεσίας.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το κέρδισε και με το παραπάνω, μίας και το 70% των 10.000.000 νέων εγγεγραμμένων πελατών της Prime παρέμειναν τελικά στη συνδρομητική υπηρεσία. Παραμένει βέβαια αδιευκρίνηστο εάν και πόσοι από αυτούς απλά ξέχασαν απλά να «φύγουν» από το πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Amazon εξασφάλισε επιπλέον 693 εκατ. δολάρια μόνον από τις νέες συνδρομές στο Prime για το 2015!

Σε σχετική έκθεση της Consumer Intelligence Research Partners, μάλιστα, επισημαίνεται ότι τουλάχιστον το 85% από τα 7.000.000 των νέων πελατών θα ανανεώσουν και για το 2016 τη συνδρομή τους στην υπηρεσία – αν και αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία ανανέωσης γίνεται αυτόματα, «παγιδεύοντας» έτσι τους… ξεχασιάρηδες καταναλωτές του διαδικτύου.