Amazon – Whole Foods: Όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στην εξαγορά των 13,7 δισ. δολαρίων

Amazon – Whole Foods: Όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στην εξαγορά των 13,7 δισ. δολαρίων
epa06031374 (FILE) - Wworkers at the Amazon e-trader's new logistics center in Sady, near Poznan, Poland, 24 October 2014 (reissued 16 June 2017. According to reports from 16 June 2017, US electronic commerce giant is to buy US supermarket chain Whole Foods Market for some 13.7 billion US dollars. EPA/Jakub Kaczmarczyk POLAND OUT

Οι ημερομηνίες - κλειδιά, όπως αναφέρει σε ειδικό φάκελο η Whole Foods.

Η Whole Foods προσέγγισε πρώτη την Amazon για να εξετάσουν μια πιθανή συμφωνία. Και τελικά ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου προσπέρασε τέσσερις μνηστήρες – δύο εταιρείες του κλάδου και δύο εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών – και εξαγόρασε την εταιρεία.

Αυτές, και άλλες λεπτομέρειες συμπεριλαμβάνονται σε έγγραφο που υπέβαλλε η Whole Foods στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την περασμένη Παρασκευή. Το έγγραφο παραθέτει ένα χρονολόγιο των πιο σημαντικών γεγονότων που συνδέονται με τη συμφωνία.

Ενδεικτικά:

10 Απριλίου 2017: Οι ακτιβιστές επενδυτές Jana Partners αποκαλύπτουν ότι έχουν αποκτήσει 8,8% των μετοχών της εταιρείας. Μία εβδομάδα μετά, η Whole Foods προσλαμβάνει την Evercore ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο.

18 Απριλίου: Ο CEO Τζον Μακί και ο τότε πρόεδρος Τζον Έλστροτ λαμβάνουν επιστολή από εταιρεία του κλάδου που εκφράζει ενδιαφέρον για την εξέταση «στρατηγικών ευκαιριών και μιας πιθανής συνεργασίας» (το Reuters λέει ότι η εταιρεία αυτή ήταν η Albertsons).

21 Απριλίου: Ένας εξωτερικός σύμβουλος προσφέρεται να κάνει το πρώτο τηλεφώνημα για συστάσεις και κάνει τη σύνδεση με τον Τζέι Κάρνεϊ, αντιπρόεδρο εταιρικών υποθέσεων της Amazon για να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς Amazon για μία συνάντηση.

20 Απριλίου – 4 Μαΐου: Τέσσερις εταιρείες εταιρικών συμμετοχών εκφράζουν στη Whole Foods ενδιαφέρον για πιθανή εξαγορά.

24 Απριλίου: Το διοικητικό συμβούλιο της Whole Foods συναντήθηκε για να συζητηθεί η επιστολή της πρώτης εταιρείας. Την ίδια μέρα, ο εξωτερικός σύμβουλος συνομιλεί με τον αντιπρόεδρο εταιρικής ανάπτυξης της Amazon, Πίτερ Κράβιτς.

26 Απριλίου: Η Jana συναντά τον Μακί και άλλα μέλη της ομάδας διοίκησης στην έδρα της Whole Foods.

27 Απριλίου: Η Whole Foods και η Amazon υπογράφουν συμφωνία εμπιστευτικότητας.

30 Απριλίου: Ο Μακί, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Στίβ Μπέζος, και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη συναντιούνται στο Seattle. Δεν υποβάλλεται πρόταση για την ολοκλήρωση κάποιας συναλλαγής.

8 Μαΐου: Ο Έλστροτ λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια δεύτερη εταιρεία του κλάδου, στο οποίο εκφράζεται ενδιαφέρον για τη σύναψη μιας επιχειρηματικής σχέσης.

23 Μαΐου: Η Whole Foods λαμβάνει έγγραφη προσφορά από την Amazon στα 41 δολάρια ανά μετοχή.

25 Μαΐου: Η Goldman Sachs, σύμβουλος της Amazon, καλεί την Evercore για να τονίσει ότι η Amazon «είναι πολύ ευαίσθητη σε ζητήματα εμπιστευτικότητας και δεν είναι διατεθειμένη να εισέλθει σε μια διαδικασία πώλησης με την εμπλοκή άλλων μερών».

30 Μαΐου: Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συναντιούνται στη Νέα Υόρκη και συζητούν τις διάφορες προτάσεις που έχουν συζητηθεί. Αποφασίζεται να αντιπροταθεί στην Amazon τιμή αγοράς 45 δολάρια / μετοχή. Η Goldman εκφράζει την απογοήτευσή της για την αντιπρόταση.

1 Ιουνίου: Η Goldman λέει ότι η Amazon «σκέφτεται άλλες ευκαιρίες αντί να εξαγοράσει την εταιρία», προσθέτοντας όμως ότι τα 42 δολάρια ανά μετοχή είναι η τελευταία προσφορά της Amazon. Το διοικητικό συμβούλιο της Whole Foods αποδέχεται την προσφορά.

15 Ιουνίου: Ολοκληρώνονται και οι τελευταίες γραφειοκρατικές διαδικασίες, και ανακοινώνεται η συμφωνία.