AMD vs Intel: Ποια τεχνολογική εταιρεία κυριάρχησε στο φετινό CES;

AMD vs Intel: Ποια τεχνολογική εταιρεία κυριάρχησε στο φετινό CES;
epa08109420 A large screen reads 'Innovation Through Intelligence' during the Intel press conference at the 2020 International Consumer Electronics Show in Las Vegas, Nevada, USA, 06 January 2020. The annual CES which takes place from 7-10 January is a place where industry manufacturers, advertisers and tech-minded consumers converge to get a taste of new innovations coming to the market each year. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο νικητής και ο χαμένος της φετινής έκθεσης τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας.

του Aaron Pressman

Τα σημερινά υπολογιστικά τσιπ είναι εξαιρετικά σύνθετα, καθώς περιέχουν δισεκατομμύρια τρανζίστορ και απαιτούν χρόνια σχεδιασμού και δοκιμών για να δημιουργηθούν.

Αυτή η πραγματικότητα εξηγεί γιατί ο CEO της Intel, Bob Swan, είχε τόσα λίγα πράγματα να παρουσιάσει στη φετινή έκθεση τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας. Αντιθέτως, η ομιλία της CEO της Advanced Micro Devices, Lisa Su, ήταν γεμάτη αναφορές σε νέα τσιπ που προσφέρουν ταχύτερες επιδόσεις σε μια σειρά κατηγοριών. Αν το 2019 ήταν η χρονιά που η AMD έφτασε την Intel και κάποια από τα καλύτερα τσιπ της, φαίνεται ότι το 2020 θα είναι η χρονιά που η AMD θα ξεχωρίσει και θα βρεθεί μπροστά.

Δεν σημαίνει αυτό ότι η AMD, με έσοδα 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, θα φτάσει σύντομα τις οικονομικές επιδόσεις της Intel· οι πωλήσεις της Intel είναι δεκαπλάσιες εκείνων της AMD. Και παρόλο που η μετοχή της AMD ανέβηκε κατά 150% πέρυσι, ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση 28% της τιμής της μετοχής της Intel, η κεφαλαιοποίηση αγοράς της AMD είναι μόλις στο ένα πέμπτο της Intel.

Πριν από πέντε χρόνια, η Su όρισε ως προτεραιότητα για την AMD την ανάπτυξη μιας πανίσχυρης οικογένειας τσιπ για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διακομιστές και κάρτες γραφικών. Ο Swan ηγείται της Intel μόνο εδώ και μερικούς μήνες, και βρέθηκε στη συγκεκριμένη θέση αφότου ο προκάτοχός του, Brian Krzanich, απέτυχε να διαχειριστεί τη μετάβαση σε πιο αποτελεσματικές τεχνολογίες παραγωγής.

Για να το θέσουμε απλά, το κοντράστ μεταξύ της εμφάνισης της AMD και εκείνης της Intel στο CES 2020 έχει τις ρίζες του πολλά χρόνια πριν.

Η προσέγγισή του Swan, ο οποίος πριν την Intel εργάστηκε στη GE και την eBay, χαρακτηρίζεται από χαλαρότητα και σταθερότητα. Επί σκηνής στο Λας Βέγκας, ο Swan ξεκίνησε την παρουσίασή του με μια αξιοσημείωτη ταπεινότητα: «Το όνομά μου είναι Bob Swan και είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι εδώ». Μόλις ο Swan ολοκλήρωσε την εισαγωγή του, το κοινό στην εκδήλωση άρχισε να βλέπει ποδοσφαιρικά στιγμιότυπα με εφέ εστίασης ψηφιακής κάμερας, βίντεο υψηλής ευκρίνειας, και ένα tablet 17 ιντσών που διπλώνει στο μέγεθος ενός λάπτοπ 12 ιντσών. Επίσης, έγινε επίδειξη των λειτουργιών επεξεργασίας του Adobe Photoshop, καθώς και προβολή ενός βίντεο όπου ένα αυτόνομο αυτοκίνητο χρησιμοποιεί τους αισθητήρες Mobileye της Intel για να περάσει μέσα από μια πολύβουη διασταύρωση στην Ιερουσαλήμ.

Λιγότερο …εμφανείς και εντυπωσιακές ήταν οι ανακοινώσεις νέων προϊόντων της Intel. Έγινε αναφορά σε μια σειρά τσιπ- τον επεξεργαστή Tiger Lake για λεπτά και ελαφρά λάπτοπ- που είχε ήδη ανακοινωθεί στο παρελθόν. Αντιθέτως, στη περυσινή παρουσίαση στο CES η Intel είχε αποκαλύψει μισή ντουζίνα νέων τσιπ για υπολογιστές, με ενσωματωμένη την 9η και 10η γενιά Core, που ήταν έτοιμα να βγουν στην αγορά.

Η έλλειψη νέων προϊόντων αντανακλά την πτωτική πορεία της Intel στην αγορά επεξεργαστών, καθώς η εταιρεία επλήγη από κατασκευαστικά προβλήματα και ελλείψεις. Η στρατηγική του Swan είναι να επαναφέρει την εταιρεία σε ανοδική πορεία, αναπτύσσοντας προϊόντα που είναι λιγότερο φιλόδοξα και δεν περιέχουν υπερβολικά πολλές βελτιώσεις, αλλά γι’ αυτό θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος.

Εντωμεταξύ, η AMD επωφελείται πλέον από τα αποτελέσματα της στρατηγικής της Su που εγκαινιάστηκε πριν από πέντε χρόνια. Η παρουσίαση της Su στο CES ήταν λιτή και βασίστηκε στις πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες της εταιρείας, όπως η παροχή π.χ. της κάρτας γραφικών στο νέο Mac Pro της Apple, των επεξεργαστών στο Xbox Series X της Microsoft και το Playstation 5 της Sony, των τσιπ διακομιστών για το Twitter και των τσιπ γραφικών για την υπηρεσία cloud gaming Stadia της Google.

Όσο για νέα προϊόντα για τους καταναλωτές, μια νέα σειρά τσιπ με την επωνυμία Ryzen 4000 θα συμπεριληφθεί σε μια ντουζίνα λάπτοπ μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Οι επιδόσεις του τσιπ το καθιστούν «τον καλύτερο επεξεργαστή για λάπτοπ που κατασκευάστηκε ποτέ» υπερηφανεύτηκε η Su. Και σε συνέχεια των νέων high-end τσιπ γραφικών που παρουσίασε πέρυσι, η AMD λάνσαρε ένα λιγότερο ακριβό τσιπ με την επωνυμία RX 5600 XT. Τέλος, παρουσιάστηκε και η νέα σειρά τσιπ Threadripper που απευθύνεται σε επαγγελματίες όπως προγραμματιστές λογισμικού, επεξεργαστές φωτογραφιών, ή ακόμα και gamers υψηλών απαιτήσεων.