Αμερικανός αξιωματούχος: Γιατί το δολάριο θα παραμείνει το πιο «δυνατό» νόμισμα στον κόσμο

Αμερικανός αξιωματούχος: Γιατί το δολάριο θα παραμείνει το πιο «δυνατό» νόμισμα στον κόσμο

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στους ολιγάρχες της Ρωσίας.

Ωστόσο, η «επιστράτευση» της αμερικανικής οικονομικής ισχύος από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να τιμωρήσει τη Ρωσία έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι χώρες μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται στο δολάριο ως το de facto νόμισμα του κόσμου.  Από την άλλη, πολλοί ειδικοί απορρίπτουν την άποψη ότι η θέση του δολαρίου απειλείται.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo πρόσθεσε το όνομά του στη λίστα, μετά από μια ομιλία στο Peterson Institute of International Economics.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συντρέχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους ο Adeyemo -και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ- πιστεύει ότι το δολάριο θα συνεχίσει να διατηρεί τη θέση του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

1 Οι ΗΠΑ παραμένουν ο σημαντικότερος οικονομικός και οικονομικός κόμβος

«Περιμένω ότι το δολάριο θα παραμείνει το πιο κυρίαρχο νόμισμα στον κόσμο», είπε ο Adeyemo. Ένας από τους βασικούς λόγους που ανέφερε είναι ότι οι ΗΠΑ είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός παράγοντας, που σημαίνει ότι το νόμισμά τους είναι φυσικά το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο.

«Έχουμε τις βαθύτερες, πιο δυνατές κεφαλαιαγορές στον κόσμο. Έχουμε την πιο σημαντική οικονομία στον κόσμο» είπε.

2 Οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν επιβλήθηκαν μόνο από τις ΗΠΑ

Αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση, ο Adeyemo είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία να αναγκάσουν ορισμένες χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικά νομίσματα. Ωστόσο, όπως είπε, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ ανέλαβαν δράση σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

3 Η Ρωσία προσπάθησε να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο — αλλά δεν μπορεί

Ο Adeyemo είπε ότι η κατάσταση, στην πραγματικότητα, καταδεικνύει τη δύναμη του δολαρίου. Η κυβέρνηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε, και απέτυχε, να απογαλακτιστεί από το δολάριο από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, είπε.

«Η Ρωσία έχει πάρει μέτρα για να ξεφύγει από το δολάριο, και το κάνει από το 2014», είπε. «Ωστόσο, το 80% των συναλλαγών της Ρωσίας σε ξένο συνάλλαγμα εξακολουθούν να αφορούν το δολάριο ΗΠΑ».

4 Οι ΗΠΑ είναι αξιόπιστες

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε εν συντομία ότι η κατοχή αμερικανικού νομίσματος και περιουσιακών στοιχείων είναι ελκυστική επειδή οι επενδυτές και οι traders εμπιστεύονται το νομικό σύστημα των ΗΠΑ. «Συνεχίζουμε να έχουμε ένα σταθερό σύνολο νόμων σε αυτή τη χώρα», είπε.

Αν και ο Adeyemo δεν έκανε απευθείας τη σύγκριση, πολλοί αναλυτές είπαν ότι το γιουάν εξακολουθεί να φαίνεται μη ελκυστικό επειδή το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ελέγχει πλήρως την οικονομία και το νομικό σύστημα.