Άμεση αποκατάσταση των συντάξεων ζήτησαν οι απόστρατοι

Άμεση αποκατάσταση των συντάξεων ζήτησαν οι απόστρατοι

Εναλλακτικά σενάρια για τη μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων με βάση την απόφαση του ΣτΕ δεσμεύτηκε να εξετάσει το ΥΠΟΙΚ.

Ανοιχτοί σε συζήτηση για σταδιακή εξόφληση των αναδρομικών εμφανίστηκαν σήμερα στη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, οι οι απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που ζήτησαν να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ και να αποκατασταθούν άμεσα οι συντάξεις τους.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Συντονιστικού των Αποστράτων αντιναύαρχος Σπύρος Περβανάς, κι ενημέρωσε πως ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύθηκε να παρουσιάσει στην κυβέρνηση ορισμένα εναλλακτικά σενάρια για τη μισθολογική αποκατάσταση των ένστολων με βάση την απόφαση του ΣτΕ και να υπάρξει νέα συνάντηση, αφού λάβει την έγκριση των κ. κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Ο κ. Περβανάς ανέφερε επίσης, ότι ετέθη θέμα και συμψηφισμού των ποσών που πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο με οφειλές των απόστρατων προς την εφορία, αλλά ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι αυτό είναι αδύνατο διότι απαιτεί νομοθετική ρύθμιση για το σύνολο των πολιτών.

Οι ένστολοι υπολογίζουν ότι για την επιστροφή των αναδρομικών απαιτείται ένα κονδύλι 550 έως 600 εκατ. ευρώ, ενώ για την αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2012, το κόστος ανέρχεται σε 200 έως 250 εκατ. ευρώ ανά έτος, από το 2015 και μετά. Ειδικά για τους απόστρατους, το κόστος για την άμεση αποκατάσταση των συντάξεών τους υπολογίζεται σε 140 εκατ. ευρώ ετησίως.

Διαβάστε ακόμη:

«Αγώνας δρόμου» της κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα

Οι δέκα «βόμβες» στα θεμέλια του προϋπολογισμού

Οι τρεις αστερίσκοι για τις αποδοχές των ενστόλων