Άμεση ρωσική εμπλοκή στο πεδίο των μαχών βλέπει ο Ουκρανός πρόεδρος

Άμεση ρωσική εμπλοκή στο πεδίο των μαχών βλέπει ο Ουκρανός πρόεδρος

Σφοδρές μάχες διεξάγονται σήμερα μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών στο Λουγκάνσκ - Αυξημένη ρωσική παρουσία στα σύνορα.

Στο πεδίο των μαχών της ανατολικής Ουκρανίας στράφηκε σήμερα πάλι η προσοχή του Κιέβου, μετά την χθεσινή ανταλλαγή απειλών με τη Μόσχα για τη ρίψη οβίδων σε ρωσικό έδαφος.

Ο ουκρανικός στρατός κατάφερε σήμερα να άρει τον αποκλεισμό του αεροδρομίου της πόλης Λουγκάνσκ, το οποίο, αν και ελέγχεται ακόμη από δυνάμεις πιστές στο Κίεβο, είχε καταστεί απροσπέλαστο λόγω της παρουσίας γύρω του αυτονομιστικών δυνάμεων, αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά σημεία άμυνας των ανταρτών στο δρόμο προς το Λουγκάνσκ.

«Το γενικό επιτελείο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης ανέφερε στον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο πως οι Ουκρανοί στρατιωτικοί έφθασαν, έπειτα από μάχες, στο αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ», ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία. Από τη δημαρχία του Λουχάνσκ διευκρινίσθηκε σήμερα το πρωί πως τρείς άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι δεκατέσσερις τραυματίσθηκαν σε ανταλλαγές πυρών κατά το τελευταίο 24ωρο.

Ωστόσο, η ημέρα δεν ήταν δίχως απώλειες για τον ουκρανικό στρατό, καθώς έγινε γνωστό ότι χάθηκε η επαφή με ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο An-26, το οποίο πετούσε κοντά στο Λουγκάνσκ και είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει έως 20 ανθρώπους. «Σήμερα, γύρω στο μεσημέρι, χάθηκε η επαφή μ’ αυτό το αεροπλάνο. Δεν μπορώ να προσθέσω κάτι περισσότερο», δήλωσε ο Ολέκσι Ντμιτρασκίβσκι, εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα η υπηρεσία Τύπου της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» ανακοίνωσε πως ένα ουκρανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο κατερρίφθη σήμερα από τις φιλορωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία. Όπως δήλωσε η ίδια πηγή, αφού επλήγη το αεροπλάνο, τρία αλεξίπτωτα εθεάθησαν στον ουρανό και άρχισε επιχείρηση στον τομέα για να εντοπισθεί το πλήρωμα.

Άμεση εμπλοκή της Ρωσίας στο πεδίο μαχών καταγγέλει ο Ουκρανός πρόεδρος
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο δήλωσε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση των επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας πως «επιβεβαιώθηκαν πληροφορίες ότι αξιωματικοί του ρωσικού επιτελείου παίρνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων».

Ο Ποροσένκο, ο οποίος είχε καταγγείλει χθες πως βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός μεταφέρεται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις δέχονται τώρα επιθέσεις από ένα νέο ρωσικό πυραυλικό σύστημα και πως έχουν αλλάξει τακτική στα σύνορα, αν και δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες.

Νωρίτερα σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος του Κιέβου δήλωσε πως η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της στα σύνορά της με την Ουκρανία και οι αυτονομιστές, υποστηριζόμενοι από Ρώσους «μισθοφόρους», πυροβολούν εναντίον ουκρανών μεθοριακών φρουρών σε μια προσπάθεια να φέρουν τεθωρακισμένα οχήματα στη χώρα.

ΝΑΤΟ: Αυξημένη στρατιωτική παρουσία των Ρώσων στα ουκρανικά σύνορα
Περίπου 10.000 με 12.000 άνδρες διαθέτει πλέον η Ρωσία στην περιοχή των συνόρων της με την Ουκρανία, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις ενός αξιωματικού του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος των 40.000 στρατιωτών που είχε αναπτύξει στα σύνορα με τη γειτονική χώρα νωρίτερα φέτος, μειώνοντας τον αριθμό τους σε λιγότερους από 1.000 στα μέσα Ιουνίου. Όμως έκτοτε ενισχύει και πάλι την παρουσία της στην περιοχή, σημείωσε ο αξιωματικός που θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. «Η τρέχουσα εκτίμησή μας είναι ότι 10.000 με 12.000 στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή (. . .). Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε πολλές μονάδες να μετακινούνται προς την μεθόριο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ρωσία απειλεί με «στοχευμένα πλήγματα» κατά της Ουκρανίας

Στην «κόψη του ξυραφιού» και πάλι οι σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας