Στην «κόψη του ξυραφιού» και πάλι οι σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Στην «κόψη του ξυραφιού» και πάλι οι σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Ουκρανίας θεωρεί η Μόσχα τη ρίψη οβίδας στο ρωσικό χωριό Ντονέτσκ - Επιμένει το Κίεβο πως πρόκειται για προβοκάτσια.

Με «μη αναστρέψιμες» συνέπειες απειλεί η Ρωσία την Ουκρανία, μετά το δεύτερο συνεχόμενο περιστατικό ρίψης οβίδας από ουκρανικό έδαφος σε ρωσικό, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Ρώσος πολίτης.

«Γύρω στις 9.20 μια οβίδα έπληξε το ρωσικό χωριό Ντονέτσκ. Δύο σπίτια υπέστησαν ζημιές, ένας άνθρωπος σκοτώθηκ», δήλωσε ο Αλεξάντερ Τίτοφ, ο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών της ρωσικής περιφέρειας του Ροστόφ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ-Τας, άλλος ένας ηλικιωμένος κάτοικος του χωριού τραυματίστηκε.

«Στη Ρωσία, θεωρούμε αυτήν την πρόκληση ακόμη μία επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Ουκρανίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Αυτό το γεγονός δείχνει την εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, η οποία μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες, για τις οποίες την ευθύνη θα φέρει η Ουκρανία», καταλήγει η αυστηρή ανακοίνωση της Μόσχας.

Από την πλευρά του το Κίεβο αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι φέρει ευθύνη για την εκτόξευση της οβίδας που έπεσε στο ρωσικό έδαφος. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν πραγματοποιούν βολές κατά του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν ρίξαμε εμείς», δήλωσε ο Αντριι Λισένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Το χωριουδάκι Ντονέτσκ -συνονόματο με την ουκρανική πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων που τις τελευταίες ημέρες αποτελεί το επίκεντρο μεταξύ των μαχών μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών- είναι μια μικρή κοινότητα πολύ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την επαρχία του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι αντάρτες και οι δυνάμεις ασφαλείας του Κιέβου μάχονται για τον έλεγχο των μεθοριακών διαβάσεων.

Το Σάββατο η Μόσχα είναι ανακοινώσει ότι «επιφυλάσσεται» να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τα εδάφη της μετά από τα πυρά που υποστηρίζει ότι δέχτηκαν Ρώσοι συνοριοφύλακες από Ουκρανούς. Το Κίεβο από την πλευρά του έκανε λόγο για «προβοκάτσια» και κατηγόρησε τους Ρώσους ότι εκείνοι εκτόξευσαν ένα βλήμα όλμου εναντίον Ουκρανών συνοριοφυλάκων.

Διαβάστε ακόμη:

Σφοδρές μάχες στο αεροδόμιο του Ντονέτσκ

«Σχέδιο Μάρσαλ» για την την επόμενη μέρα προωθεί η Ουκρανία

Στα πρόθυρα ενεργειακής κατάρρευσης η Ουκρανία