Αμετάβλητα και «υπό εξέταση» τα επιτόκια της BoE – Η σπάνια διαφωνία

Αμετάβλητα και «υπό εξέταση» τα επιτόκια της BoE –  Η σπάνια διαφωνία
epa10444133 The Bank of England in London, Britain, 02 February 2023. The Bank of England is expected to announce another rise in interest rates. The base rate is at a 14-year high of 3.5 percent. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαφωνίες μεταξύ των μελών της για τη νομισματική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η βρετανική κεντρική τράπεζα.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) την Τετάρτη, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο τα βασικά επιτόκια της την Πέμπτη σε μια συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της BoE που χαρακτηρίστηκε από διαφωνίες μεταξύ των μελών της για τη νομισματική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η βρετανική κεντρική τράπεζα.

Το επιτόκιο δανεισμού παρέμεινε στο 5,25%, υψηλό 15ετίας και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Έξι από τα εννέα μέλη της νομισματική επιτροπής της BoE ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του επιτόκιο στο 5,25%, δύο μέλη ψήφισαν υπέρ μιας αύξησης κατά 0,25% και ένα μέλος ψήφισε υπέρ μιας μείωσης κατά 0,25%.

Ήταν η πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008 -στις αρχές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης- που διαφορετικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ψήφισαν υπέρ της αύξησης και της μείωσης των επιτοκίων στην ίδια συνεδρίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μήνυμα για τον πληθωρισμό

«Πρέπει να δούμε περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα πέσει μέχρι το στόχο του 2% και θα παραμείνει εκεί, προτού μπορέσουμε να μειώσουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέϊλι.

Σε μια χαλάρωση της διατύπωσής της σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων, η BoE απέσυρε την προειδοποίησή της ότι θα απαιτηθεί «περαιτέρω σύσφιξη» εάν εμφανιστούν πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Αντ’ αυτού, η BoE δήλωσε ότι «θα επανεξετάσει για πόσο καιρό το τραπεζικό επιτόκιο θα πρέπει να διατηρηθεί στο σημερινό του επίπεδο»

Η BoE επανέλαβε ότι η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει «περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», ακόμη και όταν μείωσε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, η σημαντικά υψηλότερη αύξηση των μισθών διαφοροποιεί τη Βρετανία από τους ομολόγους της όσον αφορά την πίεση του πληθωρισμού μακροπρόθεσμα, δήλωσε η BoE.

Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή φαίνεται τώρα πιθανό να επιστρέψει στο 2% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έστω και για λίγο, σε μια απότομη υποβάθμιση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών της BoE για την αύξηση των τιμών σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: