Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 2,8% για την Ευρωζώνη

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 2,8% για την Ευρωζώνη
Photo: pixabay.com
«Πάτημα» σε στελέχη της ΕΚΤ που υποστηρίζουν πως μια μείωση των επιτοκίων είναι πρόωρη.

Πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε για τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η Eurostat.

Ειδικότερα, ο γενικός πληθωρισμός στη χώρα μας σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,2% έναντι 3,7% τον Δεκέμβριο του 2023, με βάση τις ανακοινώσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής.

Στην Ευρωζώνη ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,8% έναντι 2,9% τον Δεκέμβριο και έναντι του 2,7% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δομικός πληθωρισμός – εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- διαμορφώθηκε στο 3,3% έναντι έναντι 3,4% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,2%.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε σταθερός στο 4%, υποδεικνύοντας παρατεταμένες πιέσεις στις τιμές, ιδίως από τους μισθούς.

Σημειώνεται πως τα τελικά στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στη Ευρωζώνη κατά τον Ιανουάριο θα δημοσιευτούν στις 22 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Υπενθυμίζεται πως τα εν λόγω επίπεδα παραμένουν πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένεται να δώσουν «πάτημα» σε στελέχη της ΕΚΤ που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως μια μείωση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας είναι πρόωρη, μεταξύ των οποίων και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σημειώνεται πως το υψηλό κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των επιτοκίων της ευρωτράπεζας προκαλεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έδειξαν στασιμότητα της οικονομίας για το 2023, εν μέσω της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: