Άμυνα, ψηφιακή πολιτική και κλιματική αλλαγή: Αυτές είναι οι προτεραιότητες της νέας Κομισιόν

Άμυνα, ψηφιακή πολιτική και κλιματική αλλαγή: Αυτές είναι οι προτεραιότητες της νέας Κομισιόν
epa07832057 European Commission President-elect Ursula von der Leyen holds a press conference announcing her future team, at the European Commission in Brussels, Belgium, 10 September 2019. Von der Leyen, who will assume office on 01 November 2019, made public the assignments of all the portfolios to the Commissioners-designate (2019-2024). EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα δυνατά «χαρτοφυλάκια» της Ευρ. Επιτροπής της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν που θα διαχειριστούν προϋπολογισμούς δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Περιβάλλον σε έναν Ολλανδό και η Ψηφιακή Πολιτική σε μία Δανή: η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα χαρτοφυλάκια των 26 μελών της νέας της ομάδας, προτεραιότητα της οποίας είναι να αντιμετωπίσει τις κλιματικές και τις τεχνολογικές προκλήσεις.

Στην κορυφή του οργανογράμματος τοποθέτησε δύο βαριά ονόματα, μέλη της Κομισιόν του απερχόμενου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου 2019 για μία θητεία πέντε ετών. Πρόκειται για τον Oλλανδό σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς και για την φιλελεύθερη Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Και οι δύο ήταν υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, αντίπαλοι της φον ντερ Λάιεν, και θα έχουν την ευθύνη τομέων που η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που περιλαμβάνει αριθμό ρεκόρ γυναικών (13), θέτει ως προτεραιότητα.

Ο Φρανς Τίμερμανς θα συντονίζει τις εργασίες που αφορούν την «πράσινη συμφωνία» για την οποία δεσμεύθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Ιούλιο με στόχο την υλοποίηση της υπόσχεσης για ουδετερότητα διοξειδίου του άνθρακα στον ορίζοντα του 2050 για την Ενωση.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, το «μαύρο πρόβατο» της Σίλικον Βάλεϊ, σε εταιρείες της οποίας έχει επιβάλει πρόστιμα ρεκόρ, θα επιβλέπει το σύνολο των προγραμμάτων που έχουν ως στόχο την προσαρμογή της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή. Επιπλέον, θα παραμείνει επίτροπος αρμόδια για τον Ανταγωνισμό, μία ασυνήθιστη απόφαση, αφού ένας άγραφος νόμος θέλει τον πρώην επίτροπο να μην αναλαμβάνει εκ νέου τις αρμοδιότητες που είχε στην προηγούμενη θητεία της Επιτροπής.

Συνολικά, η Κομισιόν της φον ντερ Λάιεν περιλαμβάνει οκτώ μέλη της Επιτροπής Γιούνκερ. Μεταξύ τους, ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν ορίσθηκε ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, ένα ευαίσθητο πόστο, αφού θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και της διαπραγμάτευσης μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Αλλωστε, η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι το Brexit αποτελεί την εκκίνηση μίας «νέας σχέσης» με το Λονδίνο.

Στην ομάδα των νεοφερμένων, η Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ, πρώην ευρωβουλευτής και υποδιοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, ορίζεται ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Εσωτερική Αγορά, ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στο οποίο περιλαμβάνεται η βιομηχανική πολιτική, η ψηφιακή αγορά, καθώς και η αμυντική βιομηχανία και το Διάστημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει έναν νέο κλάδο άμυνας και διαστήματος για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση, τη δημιουργία και την ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε σήμερα η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διορίζοντας στο σχετικό αξίωμα μια σύμμαχο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η δημιουργία ενός αμυντικού σκέλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι στο οποίο αντιστεκόταν εδώ και καιρό η Βρετανία, είναι μια απόπειρα της νέας προέδρου της Κομισιόν να ανακόψει τη μείωση της επιρροής της ΕΕ, την ώρα που αντιμετωπίζει ισχυρή αμερικανική πίεση να κάνει περισσότερα για την ασφάλειά της, σημειώνει το Reuters.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα γίνει ποτέ μια στρατιωτική συμμαχία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Όμως στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ειπωθεί επανειλημμένα … πως οι κοινές προμήθειες για τις ένοπλες δυνάμεις τους είναι πρωταρχικής σημασίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Η φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, δήλωσε πως τα σχέδια θα ωφελήσουν την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ, στην οποία ανήκουν πολλές χώρες της ΕΕ, και πρόσθεσε: «Το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα η συλλογική άμυνά μας».

Αν και η φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε λίγες λεπτομέρειες, το αμυντικό σκέλος θα οικοδομηθεί πάνω σε ένα στρατιωτικό σύμφωνο της ΕΕ που υπογράφηκε στα τέλη του 2017 για την ολοκλήρωση των αμυντικών δυνάμεων μέσω της εργασίας πάνω σε νέα όπλα και της συνδρομής σε ταχείες αναπτύξεις δυνάμεων.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την πρωτοβουλία, όμως έχει επίσης προειδοποιήσει να μην αποκλειστούν οι αμερικανικές εταιρείες από τα αμυντικά συμβόλαια.

Το διάστημα γίνεται επίσης ένας τομέας στον οποίο η ΕΕ θέλει να αναπτύξει από κοινού τεχνολογία, ιδιαίτερα καθώς η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν διαστημικά όπλα που μπορούν να διακόψουν τη λειτουργία εχθρικών πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας ή να καταστρέψουν δορυφόρους.

Τα σχέδια θα βασιστούν σ’ ένα προτεινόμενο αμυντικό ταμείο 13 δισεκ. ευρώ για την από κοινού ανάπτυξη και αγορά όπλων, με χρήματα από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ για τις έρευνες στον αμυντικό τομέα. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ αναμένεται να αυξήσουν τον προϋπολογισμό αυτόν.

Ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης Πάολο Τζεντιλόνι, πρώην πρωθυπουργός, επιφορτίζεται με την Οικονομία, σε μία στιγμή που η Ρώμη ελπίζει σε μεγαλύτερη ευελιξία εκ μέρους των Βρυξελλών στα δημοσιονομικά της πράγματα. Θα συνεργασθεί με τον Λετονό Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρο αρμόδιο για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών.

Ο Ελληνας Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι αντιπρόεδρος αρμόδιος των μεταναστευτικών υποθέσεων, προερχόμενος από μία από τις χώρες της «πρώτης γραμμής» της Ευρώπης.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρεθεί αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων: μεταναστευτική κρίση, εμπορικές εντάσεις προερχόμενες από τον απρόβλεπτο αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το Brexit, την αύξηση του ευρωσκεπτικιστικού αισθήματος.

Ολα τα μέλη της νέας Επιτροπής θα παρουσιασθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 8 Οκτωβρίου. Κατά το παρελθόν, ορισμένοι από τους προτεινόμενους ευρωπαίους επιτρόπους έχουν αποκλεισθεί κατά την διάρκεια των ακροάσεων αυτών.

Στην νέα Επιτροπή, ορισμένοι υποψήφιοι έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αντιμετώπισης της διαφθοράς Olaf , ανεξάρτητος θεσμός, ερευνά την Σιλβί Γκουλάρ, στο πλαίσιο υπόθεσης θέσεων εικονικής απασχόλησης και τον Πολωνό Γιάνους Βοτσιεσόφσκι, επίτροπο αρμόδιο για την Γεωργία, για «ατασθαλίες σχετικά με την πληρωμή ταξιδιωτικών εξόδων». Οταν ερωτήθηκε για την Σιλβί Γκουλάρ, η φον ντερ Λάιεν επέμεινε στο τεκμήριο της αθωότητας και δήλωσε ότι θα περιμένει την απόφαση της Olaf .

Μετά τις ακροάσεις, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ψηφισθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 22 Οκτωβρίου.