Αναφορά του Αντώνη Σαμαρά σε ανεργία, μεταναστευτικό και ακροδεξιά

Αναφορά του Αντώνη Σαμαρά σε ανεργία, μεταναστευτικό και ακροδεξιά

Συνέντευξη του πρωθυπουργού ενόψει της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. σε αυστριακή εφημερίδα.

«Το σημαντικότερο μέλημά μας είναι να φροντίσουμε να υπάρξει ανάπτυξη, οικονομική ανάκαμψη και νέες θέσεις εργασίας και αυτό αποτελεί επίσης προτεραιότητα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει ο Αντώνης Σαμαράς σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Κουρίρ, στην οποία αναφέρεται στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο πρωθυπουργός τονίζει πως θα πρέπει να προωθηθεί η ατζέντα της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης. «Το σημαντικότερο μέλημά μας είναι να φροντίσουμε να υπάρξει ανάπτυξη, οικονομική ανάκαμψη και νέες θέσεις εργασίας και αυτό αποτελεί επίσης προτεραιότητα ολόκληρης της Ε.Ε.», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ανεργία είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 27% και στους νέους στο 60%, ενώ ένα επίσης σημαντικό ζήτημα είναι η μετανάστευση.

Όσον αφορά τη μετανάστευση, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει το επιχείρημα ότι ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλος όσο και εκείνος των παράνομων μεταναστών και πως και τα δύο μαζί μπορούν να σχηματίσουν ένα εκρηκτικό μείγμα που θα μπορούσε να απειλήσει την κοινωνική συνοχή, και προβλήματα στην κοινωνική συνοχή επιτείνουν τα πολιτικά προβλήματα και όλα αυτά αποσταθεροποιούν τη χώρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επικροτεί μια κοινή πολιτική μετανάστευσης στην Ε.Ε., και συμπληρώνει ότι δεν αρκεί μια αντίδραση σε μια τραγωδία προσφύγων όπως στη Λαμπεντούζα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δράση ώστε να αποφεύγονται τέτοια δράματα.

Διαβάστε ακόμη: Βενιζέλος: «Έχουμε τη βάση για οριστική έξοδο από την κρίση»

Ο κ. Σαμαράς, παραπέμποντας σε πρόσφατο περιστατικό προσάραξης πλοιαρίου με Αφγανούς πρόσφυγες στην Πελοπόννησο, επισημαίνει πως αυτοί οι άνθρωποι πλήρωσαν χιλιάδες δολάρια, κάποιος, που κανείς δεν τον γνωρίζει, είχε τεράστια κέρδη και «αυτή η μαφία, αυτοί οι συμμορίτες», όπως χαρακτηριστικά λέει, κερδίζουν σε βάρος φτωχών ανθρώπων και αν δεν εντοπιστούν, αυτοί οι έμποροι ανθρώπων θα συνεχίσουν τη «δουλειά» τους.

Ο πρωθυπουργός τονίζει επίσης ως σημαντικότερο όλων των πολιτικών τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό και την εξυγίανση της οικονομίας, ανεξάρτητα από το κόμμα όπου ανήκει κάποιος.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, αυξανόμενης ανεργίας και μεγάλων θυσιών των ανθρώπων, μέσα στο 2013 τα έσοδα ήταν περισσότερα από τα έξοδα, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης η απόδοση της οικονομίας έχει μειωθεί κατά 25%, υπήρξαν απώλειες φορολογικών εσόδων, οι άνθρωποι έχασαν το 38% του εισοδήματός τους και όταν, κάτω από τέτοιες συνθήκες, κάποιος επιτυγχάνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, τότε σημαίνει πως έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό του.

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε σχετική ερώτηση πως τα χρήματα της Ε.Ε. δεν ρέουν μόνον στις υποδομές, αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ επισημαίνει πως το 2013 υπήρξε ρεκόρ στον αριθμό τουριστών στην Ελλάδα, με τα έσοδα από τον τουρισμό να είναι ουσιαστικής σημασίας.

Στην ερώτηση ως προς την ύπαρξη πρόθεσης για απαγόρευση του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε πως στη δημοκρατία δεν απαιτούνται επιπλέον όπλα για να χτυπηθούν ιδιαίτεροι εχθροί και πως στον αγώνα κατά των νεοναζιστών η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα όπλα που της παρέχει η δημοκρατία. Επισημαίνοντας πως οι ηγέτες αυτού του κόμματος βρίσκονται στη φυλακή και το σύστημα της δικαιοσύνης λειτουργεί, υπενθυμίζει, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως στη διάρκεια του εθνικοσοσιαλισμού το 10% των Ελλήνων εξαναγκάσθηκαν σε φυγή, και για τον ίδιο αποτελεί «ντροπή» αυτή και μόνον η ύπαρξη ενός νεοναζιστικού κόμματος. Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, οι άνθρωποι που το ψηφίζουν δεν είναι ναζιστές, σε αντίθεση με τους ηγέτες του, απλώς οι ψηφίζουν το κόμμα αυτό λόγω της ύφεσης και της ανεργίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Γουλιέλμος Αντωνίου