«Ανάγκη για ισχυρή Ε.Ε. ισότιμων εταίρων» το μήνυμα της «Διακήρυξης των Αθηνών» της Συνόδου του «Arraiolos Group»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μπροστά. Να ολοκληρώσουμε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα», δήλωσε ο Π. Παυλόπουλος μετά τη Σύνοδο της ομάδας όπου μετέχουν οι μη εκτελεστικοί Πρόεδροι Δημοκρατίας των χωρών της ΕΕ.

Στην ανάγκη μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αποκλεισμούς, μιας Ένωσης που έχει κοινούς θεσμούς, μιας Ένωσης [..] που στηρίζεται στους Πολίτες της και στα Κράτη-Μέλη της αναφέρονται στην κοινή τους «Διακήρυξη των Αθηνών» οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λεττονίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Οι μετέχοντες στη γνωστή ως ομάδα «Arraiolos» τόνισαν ότι «Η επιστροφή σε μια Ευρώπη, στην οποία οι Χώρες δεν είναι πλέον ισότιμοι Εταίροι αλλά αντίπαλοι, πρέπει ν’ αποσοβηθεί, καθώς θα οδηγούσε σε αναβίωση των στενών ανταγωνιστικών συμφερόντων, μια αναβίωση επιζήμια για την οικοδόμηση ενός κοινού και βιώσιμου μέλλοντος, σ’ έναν Πλανήτη που βρίσκεται σε εύθραυστη ισορροπία». Παράλληλα, επισήμαναν ότι χρέος των Ευρωπαίων είναι «να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την συλλογική μας προσπάθεια για την υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης» ενώ παρατήρησαν ότι «Μόνο μια ισχυρή Κοινότητα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας μέσω της συνεργασίας, όπως είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της τρομοκρατίας, της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και της μετανάστευσης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μπροστά. Να ολοκληρώσουμε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κλείνοντας τις εργασίες της 15ης ‘Ατυπης Συνόδου του Arraiolos Group. Έκανε επίσης λόγο για μια ζωτική στιγμή για το Κράτος αλλά και το Μέλλον της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι «όλοι πιστεύουμε στην αξία της Ευρώπης, της δικής μας Ευρώπης».

Όπως ανέφερε «Εδώ στην Αθήνα κατά την διάρκεια του 15ου Αrraiοlos Group απευθύναμε μια κοινή Διακήρυξη, για την Ευρώπη που οραματιζόμαστε αλλά και για την Ευρώπη που οφείλουμε να υπηρετήσουμε. Την Ευρώπη που θα ολοκληρωθεί, που θα αποτελέσει αυτό που ήταν όνειρο των Πατέρων που ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την Ευρώπη του ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Οικοδομήματος, που δεν είναι μόνο για να υπηρετεί τους λαούς της, αλλά για παίξει έναν πλανητικό ρόλο όσον αφορά την υπεράσπιση βασικών αρχών όπως είναι εκείνης της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και κυρίως της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

«Βρεθήκαμε εδώ και απευθύναμε αυτή την Κοινή Διακήρυξη τούτες τις κρίσιμες ώρες, ώρες που δοκιμάζεται ο ‘Ανθρωπος, δοκιμάζεται η Ειρήνη. Για να δείξουμε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει πια να παραμείνει στο περιθώριο, όταν τέτοιου είδους πολεμικές επιχειρήσεις υπάρχουν και υπάρχουν δίπλα της, κοντά της. Είναι μεγάλο το κενό που έχει δημιουργηθεί όταν Ευρώπη αφήνει να τραυματίζεται ή να παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο τόσο πολύ, τόσο βαθιά και παράλογα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να παραμείνουμε απαθείς».

Παράλληλα, επισήμανε ότι έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε βασικούς Πυλώνες, που οδηγούν στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία μαζί με το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς και τις βασικές Αρχές της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης.

Επισήμανε, επίσης, ότι έχουμε χρέος μέσα από ένα Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, που θα είναι ενιαίο, να διαμορφώσουμε ελεύθερους ευρωπαίους πολίτες. Γιατί μόνο ένας πραγματικά ελεύθερος πολίτης είναι εκείνος, που μπορεί να πει όχι στον πόλεμο, μπορεί να πει όχι στην Τρομοκρατία, μπορεί να υπερασπιστεί τους Πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Ολοκληρώνοντας την δήλωσή του τόνισε ότι «Είμαστε εδώ για να εξαλείψουμε τις αιτίες εκείνες, που έχουν κάνει την Ευρώπη να μην μπορεί να προχωρήσει. Είμαστε εδώ και είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μπροστά. Θα ολοκληρώσουμε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Δεν πρόκειται να δεχθούμε μια Ευρώπη, που παρακμάζει. Αντιθέτως, οραματιζόμαστε μια Ευρώπη αντάξια της Ιστορίας και του Πολιτισμού της».

Τέλος, απευθυνόμενος στους ομολόγους του, αφού τους ευχαρίστησε, σημείωσε ότι με την παρουσία τους στην Αθήνα δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα.

Ακολουθεί ολόκληρη η «Διακήρυξη των Αθηνών», από τους μετέχοντες Προέδρους της Δημοκρατίας στο «Arraiolos Group»

Αθήνα, 11.10.2019

Από την Αθήνα, κοιτίδα και λίκνο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, εμείς, οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λεττονίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, κατά την καθιερωμένη πλέον ετήσια συνάντησή μας, επαναλαμβάνουμε και επικαιροποιούμε την «έκκληση για την Ευρώπη», την οποία απευθύναμε στις 9 Μαΐου 2019, ενόψει τότε των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών στέλνουν αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς εκφράζουν σαφές φιλοευρωπαϊκό πνεύμα, με βάση τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Ένωσης, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι Πολίτες, σε μεγάλο βαθμό, αποφάσισαν να εμπιστευθούν δυνάμεις που στηρίζουν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Έχουμε, όμως χρέος, να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την συλλογική μας προσπάθεια για την υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, βασιζόμενοι στις κοινές μας αξίες και με οδηγό τις ακόλουθες διαπιστώσεις:

Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση συμβάλλει στην ευόδωση μιας ελπίδας αιώνων για ειρήνη στην Ευρώπη, μετά την βαρβαρότητα των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, η οποία είχε ως πηγή την σύγκρουση ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών και άλλες ακραίες ιδεολογίες. Ακόμη και σήμερα, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θεωρούμε την Ειρήνη, την Ελευθερία και την Ευημερία ως δεδομένα αγαθά. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμπράξουμε όλοι, ενεργώς, στην μεγάλη ιδέα μιας ειρηνικής και ενοποιημένης Ευρώπης.

Οι Λαοί της Ευρώπης έχουν ενωθεί, με την δική τους ελεύθερη βούληση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βασίζεται στις αρχές της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Εμπιστοσύνης, εντός και μεταξύ των Μελών της. Μια Ένωση χωρίς προηγούμενο στην Ιστορία της Ευρώπης.

Για πολλούς ανθρώπους στην Ευρώπη, ιδίως μεταξύ της Νέας Γενιάς, η Ευρωπαϊκή ιθαγένεια έχει καταστεί δεύτερη φύση. Δεν αποτελεί αντίφαση το ότι μπορεί να αγαπούν το χωριό τους, την πόλη τους, την περιοχή τους ή το Έθνος τους και, ταυτόχρονα, να είναι αφοσιωμένοι Ευρωπαίοι.

Τους τελευταίους μήνες, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Είναι η πρώτη φορά, από την έναρξη της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, που κάποιοι συζητούν πλέον την ανατροπή ενός ή περισσότερων βημάτων της Ολοκλήρωσης, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων ή την κατάργηση κοινών θεσμών. Είναι η πρώτη φορά που ένα Κράτος-Μέλος εκφράζει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, άλλες φωνές ζητούν μεγαλύτερη ενδυνάμωση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωζώνης ή ζητούν μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Οι απόψεις για τα θέματα αυτά μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των Πολιτών και των Κυβερνήσεων των Κρατών-Μελών, καθώς και μεταξύ ημών, των Αρχηγών των Κρατών-Μελών. Ωστόσο, όλοι συμφωνούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και ενότητα είναι αναγκαία και ότι θέλουμε να προωθήσουμε την Ευρώπη ως Ένωση. Μόνο μια ισχυρή Κοινότητα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας μέσω της συνεργασίας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της τρομοκρατίας, της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και της μετανάστευσης δεν σταματούν σε εθνικά σύνορα, όπως άλλωστε και τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισής τους. Θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές με επιτυχία, και να συνεχίσουμε στον δρόμο προς την οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση και ανάπτυξη, μόνον εάν εργασθούμε μαζί ως ισότιμοι Εταίροι σε θεσμικό επίπεδο.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς αποκλεισμούς, μια Ένωση που έχει κοινούς θεσμούς, μια Ένωση που συνεχώς αξιολογεί το έργο της με κριτικό πνεύμα και έχει την ικανότητα να μεταρρυθμίσει την οντότητά της, μια Ένωση που στηρίζεται στους Πολίτες της και στα Κράτη-Μέλη της, ως ζωτικής σημασίας βάση.

Αυτή η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια δυναμική πολιτική συζήτηση για την καλύτερη πορεία προς το μέλλον, με αφετηρία την Διακήρυξη της Ρώμης, της 25ης Μαρτίου 2017. Η Ευρώπη είναι σε θέση ν’ αντέξει ένα πολύ ευρύ φάσμα διαφορετικών απόψεων και καινοτόμων ιδεών. H επιστροφή σε μια Ευρώπη, στην οποία οι Χώρες δεν είναι πλέον ισότιμοι Εταίροι αλλά αντίπαλοι, πρέπει ν’ αποσοβηθεί, καθώς θα οδηγούσε σε αναβίωση των στενών ανταγωνιστικών συμφερόντων, μια αναβίωση επιζήμια για την οικοδόμηση ενός κοινού και βιώσιμου μέλλοντος, σ’ έναν Πλανήτη που βρίσκεται σε εύθραυστη ισορροπία. Στον εμπλουτισμό, την εμβάθυνση και την διεύρυνση αυτής της συζήτησης αφιερώνουμε την φετινή μας συνάντηση στην Αθήνα, όπως και τις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, η επόμενη από τις οποίες θα διεξαχθεί στην Λισσαβώνα, τον Οκτώβριο του 2020.