Αναπάντητα ερωτήματα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Αναπάντητα ερωτήματα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Ο πρώην στρατηγός των Σερβο-Βόσνιων Ράτκο Μλάντιτς αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του πρώην ηγέτη του, Ράντοβαν Κάρατζιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Στο εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία εμφανίστηκαν από κοινού σήμερα ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, που δικάζεται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, και ο πρώην στρατιωτικός αρχηγός των Σερβο-βόσνιων Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες, αλλά δικάζεται ξεχωριστά.

«Καλημέρα στρατηγέ», είπε ο Κάρατζιτς στον πρώην στρατηγό του κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Ο Κάρατζιτς, ο οποίος έχει αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπισή του, επιθυμούσε να καταθέσει ο Μλάντιτς ως μάρτυρας υπεράσπισης. Ωστόσο, εκείνος αρνείτο εδώ και καιρό να το πράξει με το επιχείρημα πως θα έβλαπτε την έκβαση της δικής του δίκης.

«Δεν θέλω να καταθέσω και αρνούμαι να καταθέσω για λόγους υγείας και επειδή αυτό θα με έβλαπτε στη δική μου υπόθεση», δήλωσε και σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου ο Μλάντιτς, ωστόσο, αφού εξάντλησε όλες τις δυνατότητες που του δίνει ο νόμος, αναγκάστηκε να ανέβει στο εδώλιο και να ορκισθεί για να καταθέσει.

Διαβάστε ακόμη: Κρίσιμη ημέρα για την Ουκρανία

Ο Μλάντιτς, φόβητρο των πληθυσμών των Βόσνιων κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύγκρουσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία, χαρακτήρισε το δικαστήριο «σατανικό» και «δικαστήριο του μίσους», και στη συνέχεια αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του απηύθυνε ο πρώην ηγέτης του.

«Με είχατε ποτέ ενημερώσει γραπτώς ή προφορικώς ότι οι κρατούμενοι της Σρεμπρένιτσα θα εκτελούνταν;», ρώτησε ο Κάρατζιτς τον απόστρατο στρατηγό. Στην ερώτηση αυτή και σε όλες τις άλλες που ακολούθησαν, ο Ράτκο Μλάντιτς απάντησε: «Αρνούμαι να καταθέσω δεδομένου ότι η κατάθεσή μου μπορεί να με ενοχοποιήσει στη δική μου υπόθεση».

Ο Μπράνκο Λούκιτς, ο συνήγορος του Μλάντιτς, είχε επιχειρήσει για μια τελευταία φορά σήμερα το πρωί να πείσει τους δικαστές να μην επιτρέψουν στον πελάτη του να καταθέσει, επικαλούμενος την υγεία του. «Πιστεύουμε ότι ο κ. Μλάντιτς δεν είναι σε θέση να καταθέσει», δήλωσε ο Λούκιτς, διαβεβαιώνοντας πως ο πελάτης του πάσχει από διαταραχές της μνήμης και δεν μπορεί να διακρίνει την αλήθεια από τη φαντασία. «Επινοεί πράγματα και πιστεύει ότι πρόκειται για την αλήθεια», εξήγησε.

Διαβάστε ακόμη: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι χωρίς… μακιγιάζ

Οι Κάρατζιτς και Μλάντιτς, 68 και 71 ετών αντιστοίχως, κατηγορούνται ότι ενορχήστρωσαν την εθνική αποκάθαρση της Βοσνίας στη διάρκεια ενός πολέμου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους, ενώ 2,2 εκατομμύρια εκτοπίσθηκαν στο διάστημα από το 1992 ως το 1995.

Οι δύο κατηγορούνται κυρίως για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, κατά την οποία οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας σκότωσαν σχεδόν 8.000 Βόσνιους Μουσουλμάνους, άνδρες και αγόρια.

Ο Κάρατζιτς, ο πολιτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας, και ο Μλάντιτς, ο στρατιωτικός αρχηγός τους, θα μπορούσαν να δικαστούν μαζί, αν οι συλλήψεις τους πραγματοποιούνταν πιο κοντά χρονικά η μία στην άλλη, διότι κατηγορούνται για τα ίδια εγκλήματα.

Ο πρώτος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 ενώ ο δεύτερος το Μάιο του 2011.

Διαβάστε ακόμη: Σνόουντεν: «Κάποιοι θα ήθελαν να φυτέψουν μια σφαίρα στο κεφάλι μου»!