«Αναπόφευκτη» μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους

«Αναπόφευκτη» μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους

Συνεχίζεται με τον σύμβουλο του Σόιμπλε, Γιοργκ Ρόχολ, ο κύκλος των γερμανικών δηλώσεων σχετικά με την πορεία του ελληνικού χρέους.

«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη» δηλώνει ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιόργκ Ρόχολ, μιλώντας στην εφημερίδα Realnews.

Ο κ. Ρόχολ θεωρεί πως «το τρέχον επίπεδο του χρέους είναι πολύ υψηλό και θα συνεχίσει να αυξάνεται, παρά την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα με το πρωτογενές πλεόνασμά της, δηλαδή τον κρατικό προϋπολογισμό της, χωρίς τις πληρωμές τόκων. Όμως, ακόμη και με ένα ένα σημαντικό “κούρεμα”, για παράδειγμα, του μισού της χρέους, η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει το πρωτογενές πλεόνασμά της προκειμένου να είναι σε θέση να επωμιστεί το επίπεδο του χρέους της μετά από μια αναδιάρθρωση».

Διαβάστε ακόμη: Προειδοποίηση ενάντια σε «κούρεμα»

Στην ερώτηση αν η συνταγή λιτότητας είναι σωστή για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, απαντά ότι «αναμφίβολα η Ελλάδα έχει υποστεί σημαντικά μέτρα λιτότητας», πιστεύει, όμως, ότι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι πιο αναγκαίες από ποτέ και αυτές θα πρέπει «να περιλαμβάνουν τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να μπορούν και οι πιο ισχυροί να συμβάλλουν περισσότερον στην εξυγίανση των κρατικών προϋπολογισμών».

Τέλος, θεωρεί ότι ο στόχος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ., «είναι σίγουρα μη ρεαλιστικός τη δεδομένη χρονική στιγμή. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη βελτίωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου για τους πιθανούς επενδυτές», υπενθυμίζοντας πως «το ΔΝΤ είχε ήδη επισημάνει το 2011 ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέχει σημαντική ακίνητη περιουσία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ