Ανάπτυξη μόλις 0,1% στην Ευρωζώνη το β’ τρίμηνο του 2023 – Τρίτη υψηλότερη αύξηση ΑΕΠ στην Ε.Ε. η Ελλάδα

Ανάπτυξη μόλις 0,1% στην Ευρωζώνη το β’ τρίμηνο του 2023 – Τρίτη υψηλότερη αύξηση ΑΕΠ στην Ε.Ε. η Ελλάδα
epa03198588 (FILE) A file photograph dated 06 July 2011, made with a zoom-effect showing the euro symbol shining in the sun in front of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank is facing increasing pressure to step up its actions to help combat the eurozone debt crisis amid signs of renewed financial and political tensions surrounding the 17-member currency bloc. The decision by the international rating agency Standard & Poor's to downgrade Spain's credit rating by two notches brought into sharp focus the deepening sense economic gloom spreading across the eurozone as governments battle to cut back high debt-and-deficit levels at a time of contracting economic growth. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 00000402859133 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αδυναμία στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, λίγο πριν τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Οριακή ανάπτυξη παρουσίασε η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το β’ τρίμηνο του 2023, κινούμενη κάτω από τις αρχικές επίσημες εκτιμήσεις καθώς οι εξαγωγές του μπλοκ υποχώρησαν ενώ παρέμειναν στάσιμες οι δαπάνες των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Πέμπτη, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης «έτρεξε» με ρυθμό 0,1% το β’ τρίμηνο έναντι ανάπτυξης 0,3% στην προηγούμενη εκτίμηση της στατιστικής αρχής. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν ανάπτυξη 0,3%.

Σημειώνεται πως για το α’ τρίμηνο του 2023 καταγράφηκε ανάπτυξη 0,1%. Συγκριτικά με το β’ τρίμηνο του 2022, παρουσιάστηκε ανάπτυξη 0,5% έναντι ανάπτυξης 0,6% στην προηγούμενη εκτίμηση της Eurostat.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης κατέγραψαν πτώση 0,7% έναντι μηδενικής μεταβολής το α’ τρίμηνο του 2023.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών παρέμειναν στάσιμες, όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ μικρή άνοδο παρουσίασαν οι εισαγωγές. Ακόμα, η απασχόληση στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαίο επίπεδο και κατά 1,3% σε ετήσιο επίπεδο.

Σε επίπεδο χώρας, η Λιθουανία (+2,9%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Σλοβενία (+1,4%) και την Ελλάδα (+1,3%).

Οι υψηλότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Πολωνία ( -2,2%), τη Σουηδία ( -0,8%) και την Αυστρία ( -0,7%).

Αύξηση της απασχόλησης

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,1% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,6% στη ζώνη του ευρώ και +1,5% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η προσοχή στην ΕΚΤ

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα στοιχεία της Πέμπτης παρέχουν αποδείξεις για την αδυναμία στην οικονομία της Ευρωζώνης προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα (14 Σεπτεμβρίου) για να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων ώστε να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ακόμα, μετά από τις ανακοινώσεις της Eurostat μένει να φανεί το κατά πόσο η ΕΚΤ θα διατηρήσει την πρόβλεψη της για ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 0,9% στο σύνολο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: