«Αναρχία» στο Ηνωμένο Βασίλειο: Αναβολή του Brexit και νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία της Τερέζα Μέι

«Αναρχία» στο Ηνωμένο Βασίλειο: Αναβολή του Brexit και νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία της Τερέζα Μέι
epa07396961 Anti Brexit protesters stage a protest outside the British Houses of Parliament in Westminster, central London, Britain, 25 February 2019. Britain's Prime Minister, Theresa May is having talks with European leaders at a summit in the Egyptian resort of Sharm el-Sheikh. EPA/VICKIE FLORES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπερψηφίστηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο η πρόταση που προβλέπει μια μικρή αναβολή της αποχώρησης από την ΕΕ έως τις 30 Ιουνίου.

Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα την πρόταση της κυβέρνησης που προβλέπει την αναβολή του Brexit, όπως και μια νέα ψηφοφορία επί της συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία διαπραγματεύτηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με τις Βρυξέλλες, προσφέροντας μια ανάσα στην Τερέζα Μέι.

Ένα δεκαπενθήμερο πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία του Brexit, οι βουλευτές αποφάσισαν την αναβολή του, με ψήφους 412 υπέρ έναντι 202 κατά.

Η πρόταση προβλέπει μια μικρή αναβολή, έως τις 30 Ιουνίου, εάν οι βουλευτές εγκρίνουν έως την 20η Μαρτίου τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ της Τερέζας Μέι, την οποία έχουν ήδη καταψηφίσει δύο φορές.

Στην περίπτωση εκ νέου απόρριψης, η αναβολή θα υπερβεί την 30η Ιουνίου και θα προβλέπεται η διεξαγωγή εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο.

Η βρετανική στερλίνα συνεχίζει να καταγράφει πτωτικές τάσεις μετά την ψηφοφορία υπέρ της αναβολής του Brexit.

Οι Βρετανοί βουλευτές ακόμη απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία την τροπολογία που ζητούσε μια πιθανή αναβολή του Brexit, η οποία θα επέτρεπε να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βάσει των αποτελεσμάτων, 334 βουλευτές καταψήφισαν αυτήν την τροπολογία και 85 την υπερψήφισαν, σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, στο οποίο αποφασίστηκε το Brexit, κι ενώ απομένουν 15 ημέρες από την θεωρητική ημερομηνία υλοποίησής του, την 29η Μαρτίου.

Επιπλέον, οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν, με ψήφους 314 κατά έναντι 311 υπέρ, την τροπολογία που προέβλεπε να καθυστερήσει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δοθεί στο Κοινοβούλιο ο έλεγχος για τα επόμενα βήματα αναφορικά με το Brexit.

Κομισιόν: Η αναβολή του Brexit απαιτεί την ομόφωνη έγκριση των κρατών-μελών της ΕΕ

Εάν η Βρετανία ζητήσει οποιαδήποτε αναβολή προκειμένου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα απαιτούσε την «ομόφωνη έγκριση» των κρατών μελών της ΕΕ, επισήμανε ένας εκπρόσωπος Tύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θα εναπόκειται στα κράτη μέλη να εξετάσουν ένα τέτοιο αίτημα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργία των θεσμών της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους για κάτι τέτοιο και τη διάρκεια μιας πιθανής παράτασης» του άρθρου 50, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου, που σημείωσε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους ηγέτες».

Νωρίτερα ο επικεφαλής διπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο των Πόλεων και των Περιφερειών που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι, είχε δηλώσει ότι η νέα καταψήφιση της συμφωνίας EE και Ηνωμένου Βασιλείου από τη Βουλή των Κοινοτήτων «επιμηκύνει» και «επιδεινώνει» την «αβεβαιότητα» που υπάρχει εδώ και τρία χρόνια λόγω Brexit.

«Χρειαζόμαστε μια θετική και εποικοδομητική ψήφο», είχε επισημάνει, τονίζοντας ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί ακόμα να εξέλθει της ΕΕ με συντεταγμένο τρόπο «αυτή η συμφωνία είναι η μόνη πιθανή και διαθέσιμη».

Τραμπ: Έκπληκτος από την τόσο άσχημη εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «έκπληκτος» για το πόσο άσχημα εξελίχθηκαν οι συνομιλίες για το Brexit, έπειτα από την νέα, προχθεσινή απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης (αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης Λονδίνου – Βρυξελλών).

«Είμαι έκπληκτος για το πόσο άσχημα εξελίχθηκαν τα πράγματα, αλλά ειλικρινά, πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει άλλος δρόμος στις διαπραγματεύσεις», τόνισε από το Οβάλ Γραφείο ο Τραμπ, πλάι στον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λέο Βαραντάρ. «Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε, σημειώνοντας την πολυπλοκότητα του «ζητήματος των συνόρων με την Ιρλανδία». Παράλληλα είπε σχεδιάζει να μείνει μακριά από τις διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit δεν αποτελεί επιλογή. «Δεν πιστεύω ότι μια ακόμη ψηφοφορία είναι εφικτή, επειδή θα ήταν άδικο για εκείνους που κέρδισαν».

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο αγγλικό ταμπλόιτ The Sun, κατά την πρώτη του επίσκεψη πέρσι το καλοκαίρι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε πει ότι έδωσε στην Bρετανίδα πρωθυπουργό τις ιδέες του για το πώς να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit, αλλά η Μέι δεν ακολούθησε τις συμβουλές του, όπως υποστήριξε.

Η Τερέζα Μέι αργότερα είχε αποκαλύψει ότι η πρόταση Τραμπ για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το Brexit ήταν: «κινηθείτε δικαστικά εναντίον της ΕΕ».

«Είχα προσφέρει στην πρωθυπουργό τις ιδέες μου για το πώς να το διαπραγματευτεί και πιστεύω ότι θα οδηγούσαν στην επιτυχία. Δεν με άκουσε σε αυτό, δεν πειράζει. Εννοώ…έκανε αυτό που όφειλε να κάνει».