«Ανάσα» για την τουρκική οικονομία: Οριακή άνοδος για την τουρκική λίρα

«Ανάσα» για την τουρκική οικονομία: Οριακή άνοδος για την τουρκική λίρα

Σήμερα, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 6,1424 λίρες ανά δολάριο, συγκριτικά με το επίπεδο των 6,1600 λιρών στο οποίο έκλεισε χθες.

Μικρή άνοδο σημείωσε σήμερα η τουρκική λίρα καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις προοπτικές βελτίωσης στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι αναμένει να πραγματοποιηθούν συνομιλίες αυτή την εβδομάδα για την τύχη του Αμερικανού πάστορα που δικάζεται στην Τουρκία.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν 40% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος φέτος λόγω ανησυχιών για τον έλεγχο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική καθώς και λόγω της διπλωματικής διαμάχης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Τον Αύγουστο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε πρόσθετους δασμούς στις τουρκικές εισαγωγές με αφορμή τη δίκη του πάστορα Άντριου Μπράνσον με κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Η Τουρκία ανταπάντησε αυξάνοντας τους δασμούς σε κάποιες αμερικανικές εισαγωγές.

Ο Ερντογάν πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πομπέο δήλωσε χθες ότι αναμένει να υπάρξουν συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα, κατά τις οποίες θα συζητηθεί η τύχη του Μπράνσον.

Στις 12:21 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 6,1424 λίρες ανά δολάριο, συγκριτικά με το επίπεδο των 6,1600 λιρών στο οποίο έκλεισε χθες.