Anastasia Nyrkovskaya: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα CEO που ηγείται του Fortune

Anastasia Nyrkovskaya: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα CEO που ηγείται του Fortune
Businesswoman drawing graph on whiteboard in office while presenting business results during corporate meeting. (Photo by IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Το Fortune μόλις όρισε την πρώτη του γυναίκα CEO. Ιδού πώς η θητεία της ως οικονομική διευθύντρια στον κολοσσό των μέσων ενημέρωσης τη βοήθησε να προετοιμαστεί για τη νέα της θέση.

Το Fortune ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Anastasia Nyrkovskaya θα αναλάβει καθήκοντα ως CEO. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που ηγείται του γνωστού brand μέσων ενημέρωσης, συνεχίζοντας μια τάση όπου ταλαντούχοι οικονομικοί διευθυντές αναρριχώνται στην κορυφαία θέση μιας εταιρείας.

Η Anastasia εντάχθηκε στο Fortune το 2019 ως επικεφαλής οικονομικών και αργότερα ανέλαβε και τον ρόλο της επικεφαλής στρατηγικής. Διαδέχεται το διακεκριμένο στέλεχος του Fortune, Alan Murray, του οποίου η θητεία ως CEO ξεκίνησε το 2018. Ο Murray ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι σχεδίαζε να παραιτηθεί τον Απρίλιο.

Αφότου ξεκίνησε την καριέρα της στην KPMG στη Ρωσία, η Anastasia συνέχισε να εργάζεται για την εταιρεία στη Νέα Υόρκη προτού ενταχθεί στην NBCUniversal, όπου κατείχε ανώτερους ρόλους στα οικονομικά και τη λογιστική. Ήταν μέλος της ομάδας εταιρικής στρατηγικής που χειριζόταν συγχωνεύσεις και εξαγορές – επέβλεψε σημαντικές εξαγορές όπως του MSNBC.com και του The Weather Channel – και βοήθησε στη δημιουργία της Hulu.

Στη συζήτησή της με το Fortune, η Anastasia μοιράστηκε, από εκτελεστική σκοπιά, τι το ιδιαίτερο έχει το να ηγείται ενός brand μέσων ενημέρωσης: «Η πολυπλοκότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας – η κατανόηση του τι τροφοδοτεί κάθε μεμονωμένη δραστηριότητα σε μια εταιρεία media είναι πολύ σημαντική».

Η εταιρεία τροφοδοτείται από τους συντάκτες της, αλλά ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται και προωθείται η ίδια στους καταναλωτές μπορεί να λάβει πολλές διαφορετικές μορφές. Ωστόσο, κάθε μία από αυτές τις μορφές βασίζεται στην ίδια βασική δυναμική: τη φήμη. «Μας θεωρούν μια αξιόπιστη πηγή», προσέθεσε.

Μετά το πέρας της θητείας της στην NBCUniversal, υπηρέτησε ως οικονομική διευθύντρια σε εταιρείες όπως ο Όμιλος XpresSpa. «Ένας συνδυασμός εμπειρίας τόσο σε εισηγμένες όσο και σε μη εισηγμένες εταιρείες είναι πολύ σημαντικός για τους ανθρώπους των χρηματοοικονομικών και της λογιστικής, για την επαγγελματική τους ανέλιξη» τονίζει η ίδια.

Η Anastasia επέστρεψε στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης και δούλεψε πάνω στη διατήρηση της αξιόπιστης σχέσης του Fortune με τους αναγνώστες. Ως οικονομική διευθύντρια και επικεφαλής στρατηγικής, έπαιξε βασικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ιστορίας 95 ετών περιοδικού, καθώς διαφοροποίησε τις ροές εσόδων και επεκτάθηκε παγκοσμίως.

Η άνοδός της στη θέση της CEO είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης: εξετάζοντας αποκλειστικά τον δείκτη S&P 500, μια μελέτη από την Russell Reynolds Associates διαπίστωσε ότι το 2023 οι οικονομικοί διευθυντές ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να βρεθούν στο τιμόνι μιας εταιρείας σε σχέση με το 2021. Και σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση κινητικότητας της Crist Kolder Associates, με βάση στοιχεία από 674 εταιρείες του Fortune 500 και του S&P 500, πέρυσι το 8,4% των θέσεων CEO καλύφθηκαν από οικονομικούς διευθυντές. Το 2013, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 5,8%.

Ως οικονομική διευθύντρια και ως επικεφαλής στρατηγικής, η εμπειρία που μοιράζεται η Anastasia με άλλους CFO που κάνουν το ίδιο άλμα προς τη θέση του CEO είναι η διεύρυνση των δεξιοτήτων, η στρατηγική συνεργασία με τον CEO και το διοικητικό συμβούλιο, η κατανόηση του τοπίου των ενδιαφερομένων μερών, και η ευρεία θέαση του μέλλοντος του κλάδου. Σε αυτά προσθέστε την ικανότητα εστίασης σε μακροπρόθεσμους οργανωτικούς στόχους και λήψης αποφάσεων μερικές φορές με ελλιπείς πληροφορίες, όταν τα δεδομένα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

«Η δράση σε αυτό το σύμπαν των αγνώστων παραγόντων είναι ίσως η μεγαλύτερη δεξιότητα», λέει η Anastasia. «Δεν αρκεί μόνο να κοιτάς μπροστά ή πίσω, πρέπει να κοιτάς το σήμερα, το παρελθόν και το μέλλον ταυτόχρονα και μετά να προσπαθείς να εξάγεις την καλύτερη εικασία με βάση αυτό».

Ως διευθύνουσα σύμβουλος, η ίδια ανυπομονεί για «τα πάντα» και προσθέτει: «ίσως αυτό που με ενθουσιάζει περισσότερο είναι να δούμε τι θα κάνουμε σε δημοσιογραφικό επίπεδο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πηγή: Fortune.com