Ανάστατη η ασφαλιστική αγορά με την κατάργηση φοροαπαλλαγών

Ανάστατη η ασφαλιστική αγορά με την κατάργηση φοροαπαλλαγών

Σταματά η έκπτωση δαπανών για τα ασφάλιστρα ζωής – Αντιδράσεις από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Αναστάτωση προκαλεί στην ασφαλιστική αγορά η εφαρμογή του Ν.4110/2013 σύμφωνα με τον οποίο καταργούνται οι περισσότερες φοροαπαλλαγές. Μεταξύ αυτών, καταργείται και η έκπτωση δαπανών, ίση με ποσοστό 10%, που είχαν οι φορολογούμενοι για τα ασφάλιστρα ζωής.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και υπογραμμίζει ότι «με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην κοινωνική ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί μια σανίδα σωτηρίας για μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Η φοροαπαλλαγή των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής ήταν ένα κίνητρο για κάθε φορολογούμενο να συνάψει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, κινώντας παράλληλα την ασφαλιστική αγορά».

Το Επιμελητήριο θεωρεί ότι η κατάργηση της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής θα επιφέρει σημαντική συρρίκνωση στον ασφαλιστικό κλάδο, στερώντας ταυτόχρονα από τους πολίτες μια διέξοδο απέναντι στο ελλειμματικό κοινωνικό κράτος και ζητάει να επανέλθουν τα φορολογικά κίνητρα των ασφαλιστηρίων ζωής.

Διεύρυνση του ρόλου των ασφαλιστικών εταιριών στο χώρο της υγείας
Έτοιμες να διευρύνουν την παρουσία τους στον χώρο της υγείας είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι διαμεσολαβούντες διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις άσκησης ενός περισσότερο ενεργού και ουσιαστικού ρόλου για την τόνωση της ασφαλιστικής συνείδησης των Ελλήνων καταναλωτών.

Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), Γιώργος Καραβίας, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου, ενώ αναφερόμενος στις γενικότερες εξελίξεις που καταγράφονται στην ασφαλιστική αγορά υπογράμμισε ότι οδηγούν τους Μεσίτες Ασφαλίσεων σε μια σειρά στρατηγικών επιλογών, που θα αλλάξουν πλήρως το τοπίο της διαμεσολάβησης.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στις πολιτικές συγχωνεύσεων οι οποίες θα διαμορφώσουν λιγότερα, αλλά και ισχυρότερα σχήματα, σε μεσιτικά γραφεία που θα λειτουργούν με χαμηλότερα κόστη, θα είναι αποδοτικότερα, ταχύτερα στις αποφάσεις τους και ουσιαστικότερα στις διαπραγματεύσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Όπως σημείωσε, οι παρεμβάσεις από το ΣΕΜΑ έγιναν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα πιστωτικά ιδρύματα, για τον οποίο μετά από προσπάθειες περίπου δύο ετών, καθώς και σειρά συναντήσεων με την ΤτΕ, κυκλοφόρησε εγκύκλιος από την εποπτική αρχή προς τις διοικήσεις των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, με την οποία επισημάνθηκε εκ νέου στις τράπεζες ότι υποχρεούνται στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Τέλος ο κ. Καραβίας τόνισε ότι ο ΣΕΜΑ οργάνωσε και απέστειλε εγχειρίδιο με 70 ερωτήσεις- απαντήσεις που αποτέλεσαν ύλη για τις εξετάσεις των μεσιτών, ενώ ανάλογες εργασίες υλοποιήθηκαν και από τα σωματεία των Πρακτόρων, των Συντονιστών και των Μεσιτών Lloyd’s, προκειμένου η ΤτΕ να διαμορφώσει συνολικά την ύλη στην οποία εξετάζονται σήμερα οι διαμεσολαβούντες.

Διαβάστε ακόμη: 

Φάκελος Ασφαλιστικό: Ο Έλληνας, δεν πρέπει να μείνει ανασφάλιστος

«Η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με κανονιστική χιονοστιβάδα»